Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Засідання кафедри через відеоконференцію

Залиште оцінку
(1 голос)
Засідання кафедри через відеоконференцію

Засідання кафедри через відеоконференцію? Легко! 23.04.2020 в онлайн-режимі через платформу ZOOM відбулося планове засідання кафедри дошкільної та початкової освіти. Викладачі звітували за виконану під час карантину навчальну, наукову, методичну та організаційну роботу, обговорювали питання організації освітнього процесу з використанням дистанційних технологій, ділилися знахідками, лайфхаками, вирішували  проблеми, які виникли під час навчання на карантині,  обговорювали питання проходження студентами педагогічних практик, заслуховували інформацію наукових керівників щодо проміжних результатів виконання студентами кваліфікаційних робіт.   

Декан факультету, професор Стрілець С.І. розповіла про свої враження від роботи зі студентами на платформі Google Classroom. Світлана Іванівна зауважила, що студенти магістратури досить легко адаптувалися до навчання на цій платформі, вчасно здають на перевірку виконані завдання. В.о. завідувача кафедри, доц. Турчина І.С. звернула увагу викладачів на платформу Online Test Pad, яка дає змогу розробляти тести різних видів. Доц. Стрілецька Н.М. поділилася ресурсами, які використовує у своїй роботі, це і додаток Microsoft Forms для проведення тестування, додаток  Sway для створення презентацій, сервіс Miro для розробки інтелектуальних карт.
Що ж зроблено? Викладачами кафедри організовано проведення навчальних занять для студентів з використанням  дистанційних технологій навчання через платформу Google Classroom. За розкладом викладались матеріали лекційних та практичних занять, проводилося керівництво курсовими та кваліфікаційними роботами, здійснювалася перевірка виконаних робіт.  

Окрім цього, декан факультету, професор Стрілець С. І. організувала співпрацю видавництва КМ Media та початкової школи №25 м. Чернігова щодо надання школі мультимедійної навчально-освітньої системи «KM Media ED PROFI». Нею ж організовано оновлення інформації на сайті факультету, проведено опитування студентів щодо інноваційних форм організації профорієнтаційної роботи в умовах дистанційного навчання, залучено студентів 51 групи до опитування щодо удосконалення освітніх програм підготовки бакалаврів та магістрів за спеціальністю 013 Початкова освіта.

В.о. завідувача кафедри доц. Турчина І.С. з метою визначення основних напрямків подальшого удосконалення освітніх програм підготовки здобувачів вищої освіти на факультеті, проаналізувала проєкти навчальних планів та освітніх програм закладів вищої освіти  України, акредитаційні справи та Методичні рекомендації для експертів Національного агентства щодо застосування Критеріїв оцінювання якості освітньої програми. Нею ж розроблено та проведено онлайн-опитування студентів факультету з метою отримання зворотного зв’язку щодо ефективності застосування технологій дистанційного навчання у період карантину. Результати опитування опубліковано на сайті університету.

Заступник декана факультету з навчальної роботи доц. Лимар Ю.М. організувала та провела онлайн-опитування студентів спеціальностей 012 Дошкільна освіта та 013 Початкова освіта, учителів початкових класів, вихователів ЗДО щодо навчальних дисциплін вільного вибору студентів.

Доц. Коновальчук М.В.  у межах онлайн Фестивалю психології «Сила Єдності», провела вебінар «Самосаботаж. Як не відкладати життя на потім», у якому взяли участь 67 осіб (диплом). Марина Валеріївна розпочала поширення проєкту «Підтримка обдарованості дітей батьками під час карантину», наразі підготовлено електронну книгу Альони Клепацької , студентки 41 групи,  формується банк постерів для соцмереж з метою підтримки батьків та обдарованих дітей під час карантину.  

Доц. Носко Ю.М. провела дві онлайн лекції з дисципліни «Сучасні здоров’язбережувальні технології» на платформі ZOOM (41-42 групи).
Доц. Стрілецька Н.М. провела он-лайн лекції з дисципліни «Комп’ютерні технології у роботі з дітьми» на платформі Zoom (записи лекцій опубліковано на YouTube: лекція «Формування уявлення дошкільників про алгоритм (план дій)», лекція «Методика роботи із сайтом Studio Code Org»).

З метою професійного зростання викладачі кафедри проходили онлайн-курси, вебінари, Інтернет-конференції тощо та отримали сертифікати. Доц. Турчина І. С. узяла участь у  вебінарі «Використання сервісу Zoom для проведення дистанційних занять» (сертифікат), у Всеукраїнській інтернет-конференції «Мислення логічне, креативне, критичне»; проф. Гавриленко Т. Л. взяла участь у вебінарі «Організація дистанційного навчання за допомогою Classroom» (сертифікат), опанувала курс «Цифрові навички вчителів» (сертифікат); доц. Коновальчук М.В. пройшла вебінар «Навчання дітей майбутнього» (сертифікат),  2 вебінари з ненасильницької комунікації «Ненасильницька комунікація у питаннях і відповідях» від німецьких дослідників метода Розенберга, нею ж отримано грант на навчання (запрошення на проходження 3-хденного семінару від німецьких тренерів). Доц. Коваль В.О. узято участь у  вебінарі «Рік математики в Україні. Результативна природничо-математична освіта у початковій школі», організованому видавничим домом «Освіта»; доц. Богдан Т. М. – участь у вебінарі  «З чого розпочати дистанційне навчання. Найпростіші онлайн-сервіси та покрокова інструкція» (сертифікат); доц. Носко Ю.М. – участь в онлайн конференції «Комплексний підхід у супроводі дітей із мовленнєвими порушеннями» (сертифікат), вебінарі «Подолання тривожності у дітей з труднощами у навчанні засобами арт-терапії», онлайн-курсі «Участь батьків у організації інклюзивного навчання» (сертифікат); ст. викладачами Кошель А.П. та Кошелем В.М. узято участь  у IIІ Міжнародній науково-практичній конференції «SCIENTIFIC HORIZON IN THE CONTEXT OF SOCIALCRISES» (16-18 квітня 2020 року м. Токіо, Японія) (сертифікат1, сертифікат2), у вебінарах «ZOOM у дистанційному освітньому процесі: алгоритм роботи» (16 квітня 2020р.) (сертифікат1, сертифікат2), «Як підготувати дитину до шкільного життя (сертифікат1, сертифікат2)»,  «Як запобігти булінгу в школі: формуємо системний підхід», «Нове в законодавстві про дошкільну освіту. ІI, III квартали 2019», «Дистанційне навчання за допомогою ClassDojo для учителів, учнів та їх батьків»; ст. викладачем  Смолянко Ю.М. пройдено вебінари «Особливості дистанційного навчання дітей з особливими освітніми потребами» (свідоцтво),  «Робота з дітьми з розладами аутистичного спектру в інклюзивному класі» (свідоцтво), «Використання онлайн-тестів для організації дистанційного навчання», «Булінг в освітньому середовищі: як розпізнати та як діяти», «Синдром гіперактивності і дефіциту уваги в учнів» та інших на платформі Всеосвіта тощо. І це лише невелика частка тих заходів, в яких узяли участь викладачі!

Окрім цього, викладачі кафедри здійснювали науково-методичну експертизу підручників для початкових класів Нової української школи. Так, Доц. Коваль В.О. прорецензувала підручник з інтегрованого курсу «Я досліджую світ», доц. Кисла О.Ф. – підручник «Я досліджую світ» 2 кл. у 2 ч., ст. викл. Запорожченко Т.П. здійснила експертизу 6 підручників з математики для 2-3 класів НУШ.

До того ж, доц. Кисла О.Ф. зараз проходить ІІ етап навчання освітніх експертів для проведення інституційного аудиту шкіл.

Не залишено поза увагою і наукову діяльність. Не будемо хвалитися, але здійснюється робота над формуванням першого номера електронного наукового журналу «New Inception». Так, доц. Стрілецькою Н.М., яка виконує  функції адміністратора та відповідальної за технічний супровід, створено вебсайт журналу,  налагоджено роботу у видавничій системі Open Journal System,  зареєстровано до системи головного редактора (проф. Стрілець С.І.), редактора (проф. Гавриленко Т.Л.), рецензента (доц. Носко Ю.М.). Наразі продовжується прийом статей та відбувається наповнення контентом його розділів.

Окрім цього, проф. Стрілець С.І. у співавторстві з викладачами кафедри доц. Стрілецькою Н.М. та ст. викл. Запорожченко Т.П. підготували статтю до журналу «New Inception» «013 «Primary education» specialty student’s democracy culture competences formation in the course of «Mathematics».  Проф. Міненок А.О. підготувала до друку розділ «Формування медико-валеологічної компетентності майбутнього вчителя початкової школи в умовах здоров’язбережувальної парадиги сучасного освітнього середовища» у колективній монографії, статтю «A healthe lifestyle of younger schoolchildren (the second half of the 20 th century the early 21 st century)» до наукометричного журналу бази Scopus,  статтю до Іранського міжнародного науко метричного журналу: «Professionally important psychophysiological qualities of patrol police  officers. International Journal of Applied Exercise Physiology», (Web of Science).  Проф. Гавриленко Т.Л. підготувала статті «Тенденції розвитку підручникотворення в початковій освіті в перше десятиліття державної незалежності України (1991-2001)», «Принцип культуровідповідності в організації толерантного освітнього простору українського дошкілля».  Доц. Коваль В.О. –  статтю до журналу «Початкова школа»: «Дидактичні можливості сучасних підручників «Я досліджую світ» для формування екологічної компетентності молодших школярів». Доц. Коновальчук М.В. підготовлено електронний посібник «На хвилях креативності» (40 сторінок) у межах онлайн керівництва курсовим груповим проектом 4 студентів ІІІ курсу та розпочато підготовку електронного посібника «Основи тренінгової діяльності». Ст. викл. Смолянко Ю.М. підготувала навчальний посібник «Помічник вихователя закладу дошкільної освіти» (у таблицях і схемах), також у співавторстві із випускницею факультету Качурою Д.М. нею подано до друку посібник «Підготовка майбутнього фахівця дошкільної освіти до роботи з дітьми із аутистичними порушеннями в інклюзивних групах». Ст. викладачами  Кошель А.П. та Кошелем В.М. підготовлено електронний варіант посібника «Методичні рекомендації до написання курсових робіт студентами спеціальності «Дошкільна освіта».   Окрім цього, ними ж  надруковано тези «Наступність у роботі закладу дошкільної освіти та початкової школи в умовах інтеграції інклюзії. SCIENTIFIC HORIZON IN THE CONTEXT OF SOCIAL CRISES: матеріали IIІ Міжнародної науково-практичної конференції  (м. Токіо, Японія).

Незважаючи на карантин, в онлайн-режимі продовжує функціонувати навчальна лабораторія на базі ЗОШ І ступеня №25 м. Чернігова. Тема дослідження якої:  «Фахова підготовка майбутнього вчителя початкової школи до практичної діяльності, в тому числі в умовах Нової української школи». Викладач кафедри, вчитель початкових класів Коваленко А.В. повідомила про особливості організації освітнього процесу у школі під час карантину,  розповіла про залучення студентів до онлайн викладання шляхом використання платформи ZOOM.

Звичайно, це лише невелика частина зробленого викладачами кафедри під час карантину.

Отож, кафедра дошкільної та початкової освіти працює натхненно, активно і креативно! Бережіть себе! Залишайтеся вдома!

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG