Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Зворотній зв'язок: як воно, навчатися дистанційно?

Залиште оцінку
(1 голос)
Зворотній зв'язок: як воно, навчатися дистанційно?

З метою підвищення якості освітнього процесу на факультеті дошкільної, початкової освіти і мистецтв було проведено онлайн-опитування студентів щодо ефективності використання технологій дистанційного навчання, а саме платформи Google Classroom, в умовах карантину.

Готові проміжні результати опитування. На сьогодні в анкетуванні взяло участь 79 студентів.

Отже, в цілому працювати у Гугл Класі подобається 91,1% студентів (50,6% подобається, 40,5% частково подобається).  64,6% студентів уважають, що таке навчання є якісним і ефективним, тому що «можна планувати свій день і знати свою оцінку», «у студента наявні усі матеріали, він може їх опрацьовувати у зручному режимі»; «я чітко бачу всі завдання, дедлайни і можу організувати і використовувати свій час якомога ефективніше»; «є можливість приділити більше уваги, тим предметам, які цікавлять. Є час на самонавчання»; «є можливість отримувати знання практично у повному обсязі»; «немає конкуренції. Для мене це вирішальний фактор. Так мені легше працювати. Не потрібно хвилюватись, що не встигнеш відповісти. Адже на дистанційному навчанні моя робота в будь-якому випадку буде оцінена. Лекції запам'ятовуються, адже вони в друкованому вигляді: сприймати простіше ніж на слух»; «узагалі, цікаво, зручно, все те ж що ми робили і на денному навчанні, але це не так цікаво, як в університеті, в роботі з групою»; «є набагато більше часу для виконання завдань; платформа завжди нагадує про ще не виконані завдання; є можливість скасувати відправку та змінити будь-що у роботі».

Тоді як 35,4% мають іншу думку: «Неефективне, бо немає реального контакту, очі в очі»; «немає чіткого оволодіння предметом, так як робота у аудиторії більш ефективніша»; «інформація засвоюється не в повному обсязі»; «опускається момент того, що студент може вдало оформити конспект, але зовсім не запам'ятати матеріал»; «неефективним буде пояснення нового матеріалу, бо найкращий варіант опрацювання під час диспуту, пояснення»; «не вистачає аудиторії, звичайного спілкування та обговорень»; «усе потрібно опрацьовувати самому, іноді дуже важко розібратися в матеріалі».

Щодо труднощів, з якими стикнулися студенти, то у 39% опитаних труднощів під час використання платформи не виникало, тоді як у 10% студентів були труднощі із доступом до мережі Інтернет і слабкою якістю зв’язку. На що ж скаржаться студенти? Послухаємо: «іноді дуже багато завдань на один день»; «не всі викладачі зазначають дату здачі роботи, через що виникає плутанина. Через це неможливо конкретно розпланувати час виконання робіт, що є дуже незручно»; «мало джерел, які є в доступі в Інтернеті. Якщо щось не зрозуміло, то важко знайти відповідь. Не вистачає часу. Необхідні речі для навчання залишились в місті (зошити...); «нечітко описано, як саме виконати завдання»; «деякі викладачі не вміють користуватися Гугл Класом, не ставлять термінів здачі та подекуди нікуди прикріпити зроблене завдання»; «дуже багато завдань, несвоєчасне встановлення дедлайнів, відсутність потрібної літератури»; «короткий термін між викладенням завдання і терміном здачі з деяких предметів»;  «великий обсяг завдань; не вистачає часу на відпочинок (великий час використання комп'ютера перенапружує очі); «не розуміння, як виконувати деякі завдання, без завчасного пояснення»; «дуже багато завдань. Ми сидимо цілий день і все рівно не встигаємо».

Які ж побажання висловлюють наші здобувачі освіти викладачам? Слід зауважити, що студенти свідомо підійшли до відповіді на це питання і подали значну кількість корисних порад і рекомендацій. Послухаємо: «навчання було б ефективніше, якщо б у студентів була можливість переглядати онлайн лекції (записані на відео), які можна було б переглянути у будь-який вільний час і за потреби передивитися другий раз»; «давати більше часу на виконання завдань для того щоб була можливість добре підготувати завдання; «зручно було б, якби викладачі відправляли завдання у певний час у певний день тижня, ніби то так званий графік, тому що буває в один день всі завдання приходять і не знаєш за що братись, і що кому і куди відправляти»; «зазначати конкретний термін, для виконання завдань, та давати трохи більше часу, адже завдань дуже багато. Щоб виконати всі завдання вчасно, потрібно цілий день проводити за комп'ютером, а це шкідливо для здоров'я»; «не лінуватись і розібратись в принципі роботи Гугл Класу, викладаючи завдання зручно, охайно і полишивши у спокої інші месенджери, по яким зараз доводиться збирати усі завдання»; «узяти до уваги те, що не в кожного студента є вільний вихід до мережі Інтернет»; «надсилати менше завдань»; «більш чітко описувати, як має виглядати виконана робота, що більше буде оцінюватися при перевірці. Поступово давати завдання і вказувати строк здачі»; «більш точне формулювання завдань. Краще наперед завантажити більше завдань, але розподілити їх рівномірно. Поки я здала вже багато завдань, а оцінку отримала лише одну. Якщо є ліміти для здачі завдань, то і для виставлення оцінок»; «я б рекомендувала викладачам розписувати детально студентам, що саме робити, які бали за це ми отримаємо»; «надавати ті матеріали, які можна знайти в Інтернеті, так як бібліотеки не працюють, а деякий матеріал просто неможливо знайти серед безкінечної інформації світової мережі»; «спитати, чи мають студенти можливість виконати ті завдання, які вони дають»; «не встановлювати дедлайни, або ж встановити кінцевий термін, до якого треба здати все. Ввести тести для закріплення матеріалу з балами. Це дасть трохи практики»; «переглянути плани практичних. Деякі викладачі залишили такі види роботи, які неможливо виконувати дистанційно. Вони лише для аудиторної роботи»; «відео від викладачів про те, яким чином виконувати завдання»; «чіткіше прописувати алгоритм завдань»; «точний виклад матеріалу і конкретну здачу»; «давати оптимальний об'єм завдань, відповідно як під час пар, але не більше»; «допомога викладачів у засвоєнні матеріалу з предмету, який він/вона викладає, хоча б в Інтернеті, тобто роз'яснення питань, які цікавлять студентів по предмету»; «чітко формулювати завдання, яке нам потрібно зробити, у якому форматі. Оцінювати наші роботи. Писати певні коментарі. І пам'ятати, що у нас не один предмет, а їх багато. Хочеться зробити все якісно і вчасно, а ще інколи відпочивати»; «просто бережіть себе. Живого спілкування не вистачає...»

Дякуємо усім тим студентам, хто витратив свій час для відповідей на питання! Ми обов’язково врахуємо ваші зауваження, поради, рекомендації у своїй роботі. Усім добра! Залишайтеся вдома!

 

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG