Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Знову про стипендії

Залиште оцінку
(0 голосів)
Знову про стипендії

Питання стипендіального забезпечення є, мабуть, одним із найболючіших для багатотисячної студентської громади. Цього року про проблеми та можливі перспективи існування стипендій не писали, мабуть, лише зовсім пропащі ледацюги-журналісти. Проте, календарний і бюджетний рік завершується, а питання залишаються. Пропонуємо вашій увазі роздуми з цього приводу колег із http://2017pik.pp.ua/. Матеріал було написано ще у серпні ц.р., проте, чимало тез є актуальними і сьогодні. Далі – мовою оригіналу.

Питання, що стосується суми стипендіальних виплат, стає все більш актуальним для студентів-бюджетників і аспірантів, які навчаються на очній основі. Мало того, що виплачується винагорода значно відстає від порогового рівня мінімальної суми, необхідної для проживання, так ще й регулярно з'являються новини, повідомляють про можливе скасування стипендій як таких! Давайте розберемося, наскільки ці чутки мають під собою реальне підгрунтя, і чого очікувати у 2017 році студентам.

Реформи у сфері освіти

У минулому році студенти піднеслися духом від заяв, зроблених Лілією Гриневич, головою Комітету ВРУ. Цей комітет відповідає за вирішення питань у сфері науки і освіти. Гриневич відзначила той факт, що нарешті увінчалася успіхом спроба прийняти нову законодавчу норму. Згідно з нею розміри мінімальних стипендіальних виплат не можуть відставати від зафіксованого рівня в країні прожиткового мінімуму.

Однак ця новина була затьмарена інформацією про те, що крім значного скорочення бюджетних місць у внз, студентам варто очікувати, що стипендії в розмірі прожиткового мінімуму будуть виплачуватися лише тим, хто належить до категорії малозабезпечених громадян. Можливо, винагороду у вигляді стипендій залишать і студентам-відмінникам, а всі інші будуть позбавлені права на таку виплату навіть у невеликих розмірах.

Чутки підкріпилися повідомленням від першого заступника глави Міністерства освіти і науки України, Інни Совсун. Прозвучала думка, що нинішня система нарахування стипендій давним-давно повинна була відійти в минуле. Багато сімей здатні самі утримувати своїх нащадків, так що виплати слід нараховувати лише тим, хто не може вижити без підтримки з боку держави. «Реформа Совсун» містить наступні тези:

  • Міносвіти розділить стипендії на академічні та соціальні. Цілком можливо, що академічні стипендії будуть отримувати тільки ті, хто закрив сесію на суцільні п'ятірки (раніше отримувати стипендію могли і ті студенти, які відхопили трійку на сесії, але перекрили її відмінною оцінкою, вийшовши на середній бал не нижче четвірки);
  • гроші на стипендійні фонди повинні направлятися в окремий фонд вузу, відділяючись від витрат на заробітну плату викладачам, адмінперсоналу і працівників допоміжних служб, щоб виключити всілякі маніпуляції;
  • обсяги стипендіального фонду не зменшаться (а зараз на потреби освіти виділяються близько 11-12 мільярдів гривень, з яких на стипендії відведені суми від 4 до 5 мільярдів), але їх чітко розділять на виплати соціального характеру і виплати як винагорода за успіхи в навчанні.

Подейкують, що вже з початку нового навчального року всі першокурсники будуть отримувати стипендіальні виплати саме за таким принципом. Таким чином, стипендії збереглися, проте вже відомо, що починаючи з 2016 року їх «заморозили». Мови про те, що вони стануть значно вище в 2017 році, не йде.

Розмір стипендій у 2017 році

Насамперед, отримувати стипендіальні виплати мають право лише студенти та аспіранти, які навчаються на стаціонарі. Поки що суми винагороди зафіксовані наступним чином:

  • учні ПТУ можуть розраховувати на держпідтримку в розмірі 311 гривень на місяць;
  • студенти, що навчаються у вузах І-ІІІ рівня акредитації, отримають виплату в розмірі 622 гривень;
  • студенти, які вчаться у вузах, що мають III-IV рівень акредитації, будуть поповнювати свої фінанси на 825 гривень щомісяця. Трохи більший розмір винагороди у відмінників – 925 гривень;
  • соціальна стипендія для дітей-сиріт, учнів ПТУ і студентів, які позбавлені піклування батьків, становитиме 961 гривні (для Птувців) і 1989 гривень (для студентів вищих навчальних закладів). Отримувати її можна лише в період проходження навчання за умови, що студент перебуває у віці від 18 до 23 років;
  • лауреати президентської стипендії отримують винагороду в розмірі 1200 гривень;
  • лауреати Кабмінівської стипендії – 1100 гривень;
  • лауреати стипендії від Верховної Ради України – 1200 гривень.

Стипендіальний фонд для аспірантів

Розміри стипендій для аспірантів-очников безпосередньо залежать від того, чи працював аспірант до вступу на навчання. Причому розміри сум винагороди можуть значно відрізнятися. Мінімальна сума аспірантської стипендії становить 1975 гривень щомісяця, а максимальна залежить від того, яка зарплата була офіційною на останньому місці роботи аспіранта. Однак у будь-якому випадку ця виплата не може бути більше, ніж 3225 гривень.

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG