Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Студентські стипендії стали каменем розбрату між Мінфіном і МОН України

Залиште оцінку
(0 голосів)
Студентські стипендії стали каменем розбрату між Мінфіном і МОН України

Наприкінці літа однією з найбільш обговорюваних тем у суспільстві стала звичайна студентська стипендія. З’ясувалося, що особливості нарахування студентських стипендій цікавлять не лише молодих людей та їх батьків. Стипендія стала свого роду лакмусовим папірцем, який засвідчував той чи інший шлях пошуку джерел поліпшення фінансового добробуту держави.

Мінфін чи МОН?

Протягом літа ми побачили, принаймні, дві точки зору на подальшу долю стипендії. Їх озвучували представники фінансового та освітянського міністерств, аж до найвищого рівня. Спрогнозувати, чия точка зору переможе, було не простіше, ніж пересічному студенту виграти фруктовий коктейль на http://vulkan-igrat.com/kazino/fruit-cocktail/. Обидві сторони наводили досить переконливі аргументи, з якими не зайвим буде ще раз ознайомитися.

Мінфін: «Ми не будемо підтримувати … сірість»

Міністерство фінансів не приховує, що налаштоване досить радикально відносно зменшення стипендіального фонду. Перші особи цього департаменту вважають, що стипендіальне утримання 75% студентів – це неприпустима розкіш у нинішніх умовах.

Вони пропонують забезпечувати стипендіями соціально незахищені категорії та найбільш обдарованих студентів, які демонструють високі досягнення у навчанні. Щоправда, не зовсім зрозуміло, як саме будуть відбиратися «відмінники».

Міносвіти не хоче економити на студентах

До честі МОН України, представники міністерства дуже оперативно і однозначно висловили свою незгоду з пропозиціями фінансистів. У профільному міністерстві вважають, що система стипендіального забезпечення повинна певним чином модернізуватися. Проте, ні в якому разі, мова не може йти про скорочення чи повне скасування стипендій.

Мабуть, не варто сумніватися і щодо позиції студентства з цього приводу. Представники багатьох молодіжних громадських організацій висловили своє обурення пропозиціями Мінфіну (деякі у досить оригінальній формі) і підкреслили, що не варто вирішувати накопичені фінансові проблеми за рахунок рушійної сили суспільства.

А судді хто?

Головним арбітром у даній суперечці має виступити посадова особа, яка гарантує дотримання конституційних прав і свобод. Себто – Президент України.

Станом на початок вересня Петро Порошенко офіційно заявив, що не підпише бюджет на наступний рік, в якому студенти залишаться без матеріальної допомоги. Це, мабуть, головна позитивна новина початку осені для студентського загалу. Далі буде …

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG