Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

День знань – святковий чи робочий?

Залиште оцінку
(0 голосів)
День знань – святковий чи робочий?

1 вересня в нашій країні вважається святом. Проте, це досить оригінальне свято, оскільки саме цього дня розпочинається справжня робота для багатотисячної когорти вчителів і викладачів. Саме цікаве, що ставлення до цього свята в різних країнах дуже відрізняється. Та й сама дата початку навчального року є «плаваючою».

Що вдягнути?

Якщо вдома ми віддаємо перевагу, перш за все, зручному одягу, який можна придбати, наприклад, Інтернет-магазині http://60m.com.ua/, то на святковій лінійці маємо відповідати дещо іншим стандартам. В Україні останніми роками склалася традиція приходити на свята у вишиванці. Це, свого роду, святковий дрес код, якого намагаються дотримуватися і дорослі, і малі. Якщо ж вишиванки немає, то рекомендується мати при собі якісь аксесуари у патріотичних синьо-жовтих кольорах (стрічки, краватки і т.д.). Обов’язкова шкільна форма відійшла у минуле, але чимало навчальних закладів вимагають, щоб вихованці дотримувалися певних вимог щодо зовнішнього вигляду.    

Обов’язковим атрибутом святкової лінійки є квіти. Їх дарують вчителям і батькам, засвідчуючи повагу і підкреслюючи урочистість цього дня. Хоча, у світі є чимало країн, де початок навчального року вважається звичайним робочим днем. Скажімо, в США ніхто не виголошує гучних промов, не дарує квітів і святково не вдягається. Так само не дарують 1 вересня квітів і польським вчителям, адже, для цього є День вчителя.

Хто й коли йде до школи?

Найбільш оригінально до початку навчання підійшли в Новій Зеландії. В цій країні дитина вирушає до школи у день свого п’ятиріччя. І не принципово, коли саме вона народилася – восени чи навесні. В Індії до першого класу йдуть ще раніше – в чотири роки, а навчальний рік розпочинається у квітні. Японці теж вважають, що до школи треба починати ходити навесні і замість 1 вересня відзначають 1 квітня, але без помпезності. Перше, що повинен засвоїти японський першокласник – як потрібно поводитися під час землетрусу. От такі реалії.

Ірландці вважають, що число значення не має, головне – не починати нічого в понеділок. Тож, і навчальний рік у цій країні ніколи не розпочинається в понеділок. Іспанці взагалі до освітнього процесу ставляться як до другорядної справи і розпочинають навчання тільки після того, як завершується збирання врожаю. А в Італії, так само як і в Камбоджі, канікули тривають до кінця вересня, а заняття розпочинаються 1 жовтня. До речі, подібна ідея кілька років тому озвучувалася і в Україні. Щоправда мова йшла лише про вищі навчальні заклади.

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG