Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Вітчизняні експерти критикують вступну кампанію – 2016

Залиште оцінку
(1 голос)
Вітчизняні експерти критикують вступну кампанію – 2016

Цьогорічні зміни у порядку організації конкурсного відбору вступників до ВНЗ на місця державного замовлення не залишилися не поміченими. Попри всю їх революційність, звідусіль лунають критичні зауваження щодо недолугості втілення нововведень у життя. Причому, батьки та абітурієнти, як правило, лише говорять про те, що не розуміють як саме відбувався відбір на бюджетні місця. А от відомі експерти висувають досить логічні і обґрунтовані звинувачення на адресу чиновників-реформаторів.

 Думка експертів

Зокрема, низка фахівців вважає, що вибудуваний у ЄДЕБО рейтинг абітурієнтів у розрізі окремих спеціальностей не відображає реальної картини в контексті отриманих результатів ЗНО.

Більше того, якщо мова йде про результати ЗНО на рівні 120-150 балів, то для багатьох спеціальностей відбір перетворився у справжню рулетку. Передбачити, чи буде вступник рекомендований до зарахування за кошти держбюджету до конкретного університету виявилося не набагато простіше, ніж зірвати джек пот у залі гральних автоматів http://avtomaty-wulkan.com/book-of-ra-deluxe/. Але, у гральному бізнесі правила гри не змінюються протягом багатьох десятиліть. А от умови вступу до вишів такою стабільністю, на жаль, похвалитися не можуть.

Де корінь зла?

Перша і головна причина фальсифікацій у рейтингових списках на думку експертів полягає у тому, що не було чітко визначено єдині вимоги до обчислення конкурсного балу абітурієнтів. Вищі навчальні заклади на свій розсуд визначали перелік сертифікатів ЗНО для кожної спеціальності і встановлювали вагові коефіцієнти.

В результаті, при проведенні загальноукраїнського конкурсу в розрізі окремих спеціальностей вступники були поставлені в нерівні умови. На практиці це призвело до того, що в окремих випадках на місця державного бюджету не потрапили абітурієнти з кращими результатами ЗНО, ніж у тих, хто був рекомендований до зарахування.

Що робити?

Звичайно, подібні випадки не можна вважати масовими. Тому мова не йде про скасування рейтингових списків і новий конкурсний відбір. Навряд чи комусь вдасться оскаржити рішення приймальної комісії і в судовому порядку. Адже відбір проводився в автоматичному режимі на серверах Інфоресурсу і університети отримували вже готові результати.

Єдине, що залишається – побажати авторам нововведень більш приземлено втілювати свої ідеї. І не забувати вчасно інформувати громадськість про те, які саме зміни відбудуться в правилах прийому і до чого можуть призвести. Причому, бажано це робити на конкретних прикладах та ілюстраціях.

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG