Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Хто отримає цього року стипендію? Робимо ставки, панове!

Залиште оцінку
(0 голосів)
Хто отримає цього року стипендію? Робимо ставки, панове!

Питання стипендіального забезпечення першокурсників уже кілька років активно обговорюється у владних кабінетах. Цьогорічна вступна кампанія не стала виключенням. Чиновники-фінансисти вкотре ініціюють реформування стипендіального забезпечення у напрямку його скорочення.

Погляд на проблему фінансистів

Поштовхом до обговорення став лист Мінфіну України, адресований Міністерству освіти і науки. У ньому, зокрема, містяться пропозиції щодо зміни підходів до нарахування академічної стипендії студентам вищих навчальних закладів.

Якщо вірити інформації, розтиражованій у багатьох ЗМІ, то студенти можуть розпрощатися з мріями про стипендії. Ймовірність її отримання набагато нижча, ніж ймовірність виграшу на сайті гральних автоматів http://ultravulkan.com/igrovye-avtomaty-777/. До честі гральних закладів – вони набагато більш відкриті і передбачувані в частині зміни правил гри, ніж наші владні структури.

Мінфін же, діє більш прямолінійно і пропонує просто скасувати стипендію для студентів, які вступили на перший курс. А всю магістратуру перевести на виключно контрактну основу. Інформацію про подібні ініціативи фінансового відомства оприлюднив один з очільників парламентського комітету з питань освіти і науки Олександр Співаковський.

Точка зору Міністерства освіти і науки

До честі профільного міністерства, воно намагається всіляко протидіяти непродуманим ініціативам. В якості альтернативного варіанту пропонується розділити чинну стипендію на дві групи. Перша – соціальна – її будуть отримувати соціально незахищені категорії студентів на рівні прожиткового мінімуму. Друга – академічна – на цю стипендію можуть розраховувати лише ті студенти, які демонструють серйозні успіхи у навчанні і науковій роботі.

Позиція студентства

Реакція студентської громади на пропозиції фінансистів однозначна – студенти проти того, щоб всіх огульно лишити права на фінансову винагороду за успіхи в навчанні. Павло Вікнянський, який очолює ВГО «Студентська республіка», вважає, що ліквідація стипендій призведе до чергового «відтоку мізків» з країни. Молоді люди будуть віддавати перевагу закордонним вищим навчальним закладам і емігруватимуть з України.

Цю точку зору підтримують чимало студентів та викладачів, які вважають, що ліквідація стипендій значно зменшить привабливість українських вишів. Вони підкреслюють, що економія на освіті, як правило, призводить до катастрофічних наслідків для держави.

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG