Інноваційний курс підвищення кваліфікації педагогів НУШ&ЗДО «Супергерої 2.0»

Залиште оцінку
(1 голос)
Інноваційний курс підвищення кваліфікації педагогів НУШ&ЗДО «Супергерої 2.0»

А коли буде продовження?!! 
 Такими словами завершувався ІІ модуль Інноваційного курсу підвищення кваліфікації педагогів НУШ&ЗДО «Супергерої 2.0», організований факультетом дошкільної, початкової освіти і мистецтв у НУЧК імені Т.Г.Шевченка 19-20-21 лютого 2020 року (сертифікований курс, ліцензія МОН).


Обійми, теплі посмішки і трохи суму від того, що завершилися три неймовірно глибокі дні навчання, спілкування, міркувань, освітніх посиденьок за духмяною кавою з пиріжками. 
А що ж було і як було? 
Налаштуйтеся на лонгрід, бо коротко розказати про цю подію не вийде :) 
Тренінгова програма курсів побудована на таких 5 основних ідеях, принципах : 
1. Особистісний підхід : щасливий педагог - щасливі діти. Дедалі більше утверджується дійсно людиноцентрований , а не просто декларативний і дисциплінарний підхід. Педагог тут - важливий, його думки, уподобання, його вибір, його очікування впливають на зміст, формат, підбір тренерського пулу, тематику кожного модулю курсу. 
2. Холістичний підхід. Має значення для якості навчання все: внутрішній комфорт, меблі, середовище, оснащення, атмосфера, і навіть кава -паузи та внутрішній стан тренерів:) 
3. Міжнародний принцип. Використання кращого міжнародного досвіду. Кожен тренер навчався, стажування у норвежців або фінів, або британців, німців, інтегрував кращі європейські практики з українськими підходами та реаліями. 
4. Збалансований підхід. Наповнення курсу є чітко збалансованим у площині “soft skills”& “hard skills”, тобто є тематика, спрямована на формування конкретних спеціальних компетенцій, а є тематика міждисциплінарна та така, що стосується внутрішніх станів, ресурсів педагога. 
5. Підприємницький підхід. Контент відповідав найсучаснішим викликам, запитам освітян, освітні послуги надаються за принципом: «Що очікує педагог? Який його біль? Що для нього є важливим, необхідним саме сьогодні?» 
Ми не зможемо розповісти про все, що було, це просто неможливо! Однак частину змісту тренінгів із задоволенням розкриємо!

День перший
Тренерка Тетяна Богдан захопила учасників інжинірингом та конструюванням, експериментальною груповою діяльністю, 
Обговорювалося питання, як за допомогою конструювання посилити інтерес дітей до технічних питань та до самостійного опанування цікавої інформації. Слухачі курсів будували космічні міста з конструктора LEGO, з успіхом захищали свої проекти. На завершення проектували підйомні крани з рухомими деталями та ділилися враженнями від власних інженерних продуктів .

Міні-тренінг «Цифрові інструменти вчителя. Інтерактивна дошка конструювання уроку», Наталія Стрілецька. Ознайомилися із інтерактивним комплексом Intech IWB.
Інтерактивна дошка – це гнучкий і цікавий сучасний інструмент. 
Супергерої 2.0 набували навичок створення інтерактивних завдань, користуючись інструментами програми INTECH IWB (утвори пару, з’єднай стрілочками, знайди зайвий об’єкт, продовж закономірність, склади із частин ціле та ін.), навиків використання математичних інструментів (лінійки, циркуля), створення складних об’єктів (використання шарів), створення таблиць та діаграм, використання інструменту анімація тощо.
А далі був ритм, музика тіла, співи та танці. Музичне коло та театралізації доцента Валерії Вергунової «Body Perсussion для навчання та релаксу» викликав шквал позитивних емоцій! Виявляється, що наше тіло – найтонший, найскладніший та найдоступніший музичний інструмент. Педагоги захоплено створювали музику власним тілом, відчували себе через ритм і танок.

День другий 
Один із міні-тренінгів, який справді надихнув. Тренінг у стилі soft skills , тренерка Марина Коновальчук. 
Познайомилися, розглянули більше 10 різних колодам МАК, які можна використовувати в роботі «допомагаючих професій». 
Вивчили «техніку безпеки», особливості використання, брейнштормили на тему «як використовувати МАК в роботі вчителя». 
Опанували і прожили техніку «5 карт» (авторка колоди - чернігівка Тетяна Кузик), дізналися про чарівні запитання в роботі з метафоричними картами, пограли в ресурсну для вирішення нагальних проблем гру «Метафоричний дурень». 
Натхнення, після якого учасники вже придбали колоди ресурсних карт для власного використання. 
Лекція - візуальна подорож від Романа Силка про невідомі сторінки Шевченка-художника - справжній подарунок для педагогів перед березнем, коли святкуємо День народження Кобзаря. Архівні матеріали, глибокий аналіз картин, безумовно, допоможе педагогам «зростити духовне покоління дітей», спиратися на традиції нашого народу. 
Тренінг "Проєктна діяльність: формуємо екологічну компетентність", чарівна профі Вікторія Коваль. Учителі ознайомилися з демократичним підходом викладання природничих дисциплін у початковій школі, розглянули тематику шкільних екопроєктів, етапами їх реалізації та діяльність учителів-координаторів та учнів на різних етапах. Познайомилися з мотиваційними вправами для дітей "Допоможи знайти вихід" і "Чарівна паличка", навчились проводити екологічні досліди.
Ділилися досвідом норвезьких і фінських колег.

День третій
Тема «Профілактика професійних захворювань " була проведена подружжям фахівців дошкілля Анною Кошель та Віталієм Кошель. 
Вихователі були ознайомлені з проблемами професійних захворювань, проведена діагностика наявності проф. захворювань "Тест на гостроту слуху","Тест на неуважність".
Обговорили вживання вітамінів, збалансованого харчування як запоруку гарного стану організму та позитивного настрою під час роботи. Склали меню на день, розглянули всі "за" та "проти". По завершенні проведено вправу "Пластилінова графіка", яку можемо використовувати у подальшій професійній діяльності.
Тема «Магія звуків» від Олени Власової та Альони Юдіної, мабуть, нікого не залишила байдужою до музики. 
Неймовірна колекція екзотичних музичних інструментів (від музики дощу до співаючих чаш), історія звукотерапії, звучання фруктів та неймовірна харизма тренерів, поради щодо створення подібних інструментів власноруч - усе разом давало атмосферу радості і бажання втілювати набуте у практиці дошкілля та початкової школи. 
На міні-тренінгу «Тайм-менеджмент сучасного педагога», який провела Ірина Турчина, вчителі та вихователі з’ясували тривалість власної хвилини, побачили в обличчя свої хронофаги – «пожирачі часу», обговорили способи роботи з ними. Матриця генерала Ейзенхауера, метод «Помодоро», «їсти слона шматочками» – більше 15 різних методів було розглянуто та обговорено. А вправа «Японський менеджер» дала змогу не тільки розім’ятися, а й попрацювати в команді.

Наостанок - загальне коло про підсумки трьох чудових днів. Передаючи один одному слово, педагоги говорили про свої враження від тренінгів. Сяючі очі, щирі посмішки, слова вдячності та бажання зустрітися знову – ось головний посил усіх учасників. 
Ми не прощаємося! Ми зустрічаємося знову на третьому модулі, який планується у квітні 2020 року.

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG