Виробнича практика екологів в Держеконспекції Чернігівської області

Залиште оцінку
(1 голос)
Виробнича практика екологів в Держеконспекції Чернігівської області

З 15 березня по 04 квітня 2021 року я та моя 47 група проходили виробничу практику на базі Державної екологічної інспекції у Чернігівській області.

Взагалі Держекоінспекція у Чернігівській області в межах своїх повноважень забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, поводження з відходами (крім поводження з радіоактивними відходами), екологічної та в межах своєї компетенції радіаційної безпеки на території Чернігівської області.

На установчій конференції завідувач кафедри Ю.О.Карпенко підкреслив важливість практичної підготовки майбутніх екологів та ефективну співпрацю з Держекоінспекцією в цьому напрямку. Керівник практики від університету В.В.Паперник розкрила організаційні питання практики. Наукова бібліотека підготувала для нас книжкову виставку "Екологія-наука ХХІ ст."

Від Державної екологічної інспекції: керівниками практики виступили в.о. начальника установи В.А.Дзюба та співробітник інспекції К.В.Насінник, випускниця нашої екологічної кафедри.

На настановчій конференції Валентина Андріївна Дзюба познайомила нас з методологією організації екологічної служби в області, наголосила на найважливіших екологічних проблемах нашої області та ролі еколога в їх вирішенні, ми разом обговорили плани наших дій, було проведено інструктаж з техніки безпеки і комунікації. Протягом трьох тижнів ми поринули у сферу практичної екологічної діяльності. Особливо хочу подякувати - Насінник Катерині Володимирівні, яка кожного ранку з посмішкою чекала нас, навчала новому, перевіряла наші теоретичні знання та вміння на практиці, розповідала багато екологічних історій з досвіду, доброзичливо до всіх нас відносилась.
Основні наші завдання у ході всієї практики були виконані, зокрема ми:

- ознайомилися зі структурою підрозділів Державної екологічної у Чернігівській області з метою набуття практичних навичок експлуатації контролюючого природоохоронного обладнання та проведення контролю окремих забруднюючих речовин;

- доєдналися в різні види практичної діяльності, наприклад, проводили дослідження, титрування із взятих проб певної річки; також проводили аналітичні та контролюючі дослідження;

- та набули окремих навичок практичної діяльності з інспектування, контролю та оцінки навколишнього природного середовища;

- відвідували відділ інструментально-лабораторного контролю, де також проводили свої певні дослідження;

- розглянули, вивчили та подискутували на рахунок екологічних проблем Чернігівської області;

- ознайомились із положенням про Державну екологічну інспекцію;

- опрацьовували програми, основні нормативно-правові документи, укази Президента України, постанови Верховної Ради України та накази Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України;

- та розглянули статистичні дані щодо обсягів викидів в атмосферу, скидів у водойми, утворення та розміщення відходів у навколишньому природному середовищі.

Також кожному студенту було потрібно підготувати індивідуальне завдання (опрацювання на платформі інтегрована-автоматизована система, а особливо розглянути планові, позапланові та комплексні перевірки даного підприємства) на різні тематики, яке потрібно було потім захистити.

Також протягом трьох тижнів ми заповнювали щоденники та писали звіт про проходження виробничої практики.

Підводячи підсумок, можу сказати від усієї 47 групи: нам дуже сподобалось на практиці. Ми пізнали, навчились та опрацювали новий для себе формат, нові матеріали та нову інформацію, яку будемо далі використовувати у подальшій своїй роботі.

 

Руднік Оксана
студентка 47 групи спеціальності Екологія

 

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG