«Дій за озон!»

Залиште оцінку
(2 голосів)
«Дій за озон!»

         16 листопада 2018 року на базі природничо-математичного факультету Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка проводився тренінг із впровадження навчального комплекту для закладів загальної середньої освіти «ОЗОНЕКШН» для 30 вчителів міста Чернігова та області, керівників гуртків позашкільних закладів та природоохоронних установ. 

 

 

        Даний захід здійснювався в рамках реалізації міжнародного проекту ПРООН-ГЕФ ПМГ «Підтримка Центру сталого розвитку та безпеки громади», проекту ПРООН-ГЕФ ПМГ «Підвищення рівня громадської обізнаності щодо змін клімату та захисту озонового шару» та співпраці з кафедрою екології та охорони природи Університету та Чернігівською обласною організацією Українського товариства охорони природи. Тренерами виступили представники міжнародного проекту, методисти НМУІППО імені Б. Грінченка – к.п.н. Ольга Пруцакова та Ірина. Санковська.
       Однією з глобальних екологічних проблем сучасності виступає проблема «озонових дір», насамперед зменшення кількості озону над полюсами Землі та великими містами. Техногенне навантаження, промислові викиди та автотранспорт, холодильні установки та балончики хлор- та фторвмісних дезодорантів – це причини, які впливають на озонову захисну оболонку нашої планети.
       Вчені виділяють два типи озону: корисний для планети і людей - стратосферний, «високий» озон та небезпечний, отруйний - тропосферний, «приземний» озон. Перший утворюється у верхніх шарах атмосфери при дії еклектичних розрядів та розрідженого стану, а другий є результатом забруднення та антропогенної діяльності (спалювання вугілля, нафти, автотранспорт, хімічна промисловість), тому «високий» озон потрібно оберігати, а з «приземним» потрібно боротися шляхом створення зелених придорожніх насаджень, санітарно-захисних територій вздовж підприємств, та переведення автомобілів на екологічні види палива (біоетанол, біогаз, електрика).
        Роль озонового екрану дуже важлива – він поглинає і не пропускає згубне ультрафіолетове випромінювання на земну поверхню, забезпечуючи можливість життя. А тому проблема збереження стратосферного «високого» озону (озонової оболонки) є в центрі уваги міжнародної спільноти та стосується кожного жителя нашої планети. Враховуючи це, 16 вересня 1987 року 24 країнами світу було підписано Монреальський Протокол про речовини, що руйнують озоновий шар. На сучасному етапі даний документ ратифікувала 191 країна світу і 95 % виробництва озоноруйнуючих речовин було припинено. Вважається, що Монреальський Протокол є найуспішнішою екологічною угодою в історії людства.
        Сама структура тренінгу передбачала активну діяльність у 6 динамічних робочих групах по 5 учасників у кожній, які вирішували питання типу: «Що таке озон?», «Що являє собою «високий» (стратосферний) та «приземний» (тропосферний) озон?», «Який спектр дії озоноруйнуючих речовин?», «Чому і які ультрафіолетові промені є небезпечними?», « Які заходи особистого захисту потрібно знати?», « Що кожен може зробити для захисту озонового шару?» та ряд інших.
        Формат тренінгу передбачав створення моделі особистого захисту, проведення власних спостережень, створення «карбонового куточка» та міні-конференції з даної проблематики. Проектна діяльність здійснювалася через призму використання навчального комплекту ««Озонекшн», який складався з 2 посібників – для вчителя та учнів. Даний посібник є перекладом навчального комплексу «Хай Скай» (Високе небо) для закладів загальної середньої освіти, який було розроблено за сприяння програми з навколишнього середовища ООН (ЮНЕП), Програми «Озонекшен» та підтримки            Багатостороннього фонду з реалізації Монреальського Протоколу.
         Учнівський посібник є моделлю «розслідування» журналіста газети «Global Time» та включає 7 епізодів, частково теоретичного характеру, а саме: «Озоновий шар – правда!», «Озон – добре чи погано?», «Озоноруйнуючі речовини» та практичного змісту, зокрема: «Захистіть себе та озоновий щар», «Ультрафіолетові випромінювання та їх наслідки для здоров’я», «Зміни клімату та руйнація озонового шару», «Час вийшов – треба діяти!». Підсумком роботи є учнівська стаття, що складається з наведених вище епізодів.
        Посібник для вчителя вміщує 7 навчальних сесій, присвячених різним темам із проблематики вивчення та збереження озонового шару, які дозволяють презентувати у навчальному закладі різні аспекти даної проблеми.
       За результатами навчального тренінгу «Дій за озон!» учасники отримали сертифікати та комплекти навчальних посібників «Озонекшн» для використання в освітньому процесі. Даний навчальний комплект розроблено за сприяння Програми «Озонекшн» відділення ЮНЕП із технологій, промисловості та економіки і багатостороннього фонду з виконання угод й положень Монреальського протоколу. Також у своїх навчальних закладах вчителі проведуть уроки, години спілкування та інші позашкільні ходи та проінформують про їх результати мережу «Оззі Озон».

Юрій Карпенко,
зав. кафедри екології та охорони природи
Національного університету «Чернігівський колегіум»
імені Т.Г.Шевченка

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG