Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

"Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного культурного співробітництва"

Залиште оцінку
(4 голосів)
"Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного культурного співробітництва"

29 листопада 2017 року в Києві відбулося підписання грантового контракту з реалізації проекту "Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного культурного співробітництва". Головна мета проекту - об'єднати музеї Гомельської та Чернігівської областей туристичним маршрутом та налагодити спілкування і взаємодія між ними.

Координатором проекту є громадська організація "Білоруський зелений хрест", а партнерами в Чернігівській області Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка й історико-археологічний музейний комплекс "Древній Любеч".

Передбачається, що в рамках проекту буде проведений транскордонний музейний форум з тренінгами та майстер-класами, міжнародна конференція з культурно-історичної спадщини регіону та пленер у найзначніших культурно-історичних місцях Гомельщини та Чернігівщини.

Також будуть організовані круглі столи для представників музеїв, працівників культури та освіти, туроператорів і журналістів. Музеї-партнери розроблять і проведуть нові тематичні виставки та екскурсії, почне роботу інтернет-платформа, яка об'єднає інформацію про музеї і культурно-історичну спадщину регіону. У Любецькому музеї буде обладнано залу з фондами відкритого зберігання. Це буде перша подібна зала на Чернігівщині, що підніме музей на новий якісний рівень і підвищить туристичну привабливість Любеча, розташованого практично на кордоні України і Білорусі.

Підготовчий етап йде вже повним ходом. Ведуться перемовини з музеями, розробляється план маршруту і спільних заходів. Було проведено кілька робочих зустрічей як у Чернігові, так і в Гомелі.

Під час робочих поїздок відвідали Вєтківський музей старообрядництва та білоруських традицій і його філії в Гомелі, Чернігівський історичний музей ім.В.В.Тарновского, Чернігівський художній музей, Національний заповідник "Чернігів стародавній", музей історії ткацтва в смт Козелець, Остерський краєзнавчий музей та ін.

26-28 січня в складі робочої групи в Чернігові перебували художники-реставратори творчої майстерні "Басталія" з м.Мінськ. А 26 січня Степана Стурейко, культуролог і викладач Вільнюського Європейського гуманітарного університету, презентував свою книгу "Неспокійні камені. 9 есе про новий вимір архітектурної спадщини". Книга присвячена головним проблемам охорони і реставрації архітектурної спадщини, яка залишається полем конфліктів, не реалізує свій потенціал і радше ускладнює рух вперед. А все тому, що ми просто не вміємо цим користуватися. Автор показав приклади європейського і світового підходу до цієї проблематики. Презентація проходила в приміщенні Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревского Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка і викликала жвавий інтерес.

Проект буде реалізовуватись впродовж 2018 року в рамках Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства ЕаPTC Білорусь-Україна, що фінансується Європейським Союзом.

 

Олег Герасименко

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG