7-й тиждень дистанційного навчання кафедри мов і методики їх викладання

Залиште оцінку
(1 голос)
7-й тиждень дистанційного навчання кафедри мов і методики їх викладання

У зв’язку з продовженням карантину освітній процес в Національному університеті «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка триває за технологією дистанційного навчання.

 

За 7 тижнів дистанційного навчання викладачі кафедри мов і методики їх викладання (доц. Л.Г. Райська, доц. В.Й. Буденний, доц. Н.О. Янко, доц. О.Л. Дженджеро, доц. О.В. Барнич, ст. викладач Н.П. Нікітіна, доц. О.В. Кміть, доц. О.С. Конотоп, доц. І.В. Мірошник, викл. І.В. Максак, ст. викладач О.В. Михайленко) під керівництвом доц. О.Б. Мамчич пройшли складний шлях перебудови освітнього процесу і його адаптації до нових умов і далі продовжують плідно займатися викладацькою, науково-методичною та науковою роботою.

Під час карантину основну увагу кафедри мов і методики їх викладання спрямовано на налагодження ефективної комунікації та організації за технологією дистанційного навчання. Для цього викладацьким складом кафедри постійно готуються лекції, практичні роботи, тести до навчальних курсів, які забезпечує кафедра і які розміщуються в системі MOODLE, Google Classroom, Zoom. В умовах відсутності аудиторних занять викладачі кафедри мов і методики їх навчання постійно знаходяться на зв’язку і надають індивідуальні консультації для здобувачів вищої освіти за допомогою електронної пошти, через Viber, соціальну мережу Facebook або користуючись мобільним зв’язком. Дієвим засобом організації онлайн-навчання став додаток Google Classroom. Завдання для студентів оновлюються протягом тижня, здійснюється перевірка та оцінювання завдань, що виконуються. Викладачі кафедри також склали білети до іспитів та тестові завдання і готові до проведення літньої сесії.

За сьомий тиждень з 27.03 по 04.05 викладачі кафедри мов і методики їх викладання працювали відповідно до плану роботи кафедри і виконали значний обсяг академнавантаження, постійно опановуючи нові знання, занурившись у наукову та науково-методичну роботу. З метою професійного зростання викладачі кафедри взяли участь у 4 інтернет-конференціях. Так, доц. О.В. Кміть взяла участь у роботі другої Міжнародної науково-практичної конференції «Міжнародні наукові дослідження: інтеграція науки та практики як механізм ефективного розвитку» на умовах дистанційної участі та отримала сертифікат; доц. О.С. Конотоп взяла участь у міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні питання теорії та практики в галузі права, освіти, соціальних та поведінкових наук» (м. Чернігів, 23–24 квітня 2020 року) та отримала сертифікат, у міжнародній науково-практичної конференції «Сучасні проблеми підготовки та професійного удосконалення працівників сфери освіти» (м. Чернігів, 23-24 квітня 2020); у міжнародній наукової інтернет-конференції «Тенденції та перспективи розвитку науки і освіти в умовах глобалізації» (м. Переяслав-Хмельницький, 30 квітня 2020); у IV Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції «Актуальні проблеми формування творчої особистості педагога в контексті наступності дошкільної та початкової освіти» (м. Вінниця, 3 березня 2020) та отримала сертифікат.

Важливим здобутком кафедри мов і методики їх викладання є вихід друком 3 публікацій членів кафедри: доц. Кміть О.В. Формування професійного мислення майбутніх учителів англійської мови початкової школи. Міжнародні наукові дослідження: інтеграція науки та практики як механізм ефективного розвитку: Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції (м. Київ, 24–25 квітня 2020 р.) / ГО «Інститут інноваційної освіти»; Науково-навчальний центр прикладної інформатики НАН України. – Київ : ГО «Інститут інноваційної освіти», 2020. С. 27-32. Доц. Конотоп О. С. Стратегічне мислення як основа формування іншомовної навчально-стратегічної компетентності у студентів немовних закладів вищої освіти // Збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання теорії та практики в галузі права, освіти, соціальних та поведінкових наук» (м. Чернігів, 23–24 квітня 2020 року). – Чернігів, 2020. С. 343- 346; Конотоп О.С. Важливість іншомовної практичної підготовки майбутніх учителів початкової школи у контексті євроінтеграції // Збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми підготовки та професійного удосконалення працівників сфери освіти». – Чернігів, 2020. – С. 54-56.

Одним із векторів роботи кафедри мов і методики їх викладання є наукова робота зі студентами. Під керівництвом доц. О.В. Барнич подано до друку тези студентки 51 групи факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв Куліш М. О. Тема: «Специфіка використання технології «сторітелінг» на уроках української мови в НУШ» в електронному збірнику тез доповідей Міжнародної науково-практичної онлайн-конференції «Забезпечення якості професійної підготовки майбутніх фахівців в умовах упровадження ідей Нової української школи» та тези студентки 51 групи факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв Марухно О. С. Тема: «Розвиток латерального мислення учнів початкових класів у контексті реалізації цілей НУШ» в електронному збірнику тез доповідей Міжнародної науково-практичної онлайн-конференції «Забезпечення якості професійної підготовки майбутніх фахівців в умовах упровадження ідей Нової української школи». 

Важливим напрямком роботи викладачів кафедри стала участь в 14 онлайн-вебінарах. Зокрема, доц. О.В. Кміть Взяла участь у роботі вебінару «Child’s play? The role of play and games in teaching preschool children», який було проведено Macmillan English 29 квітня 2020 року (отримала сертифікат); «What is the Lexical Approach and does it Work?», який було проведено Dinternal Education 30 квітня 2020 року (очікує на сертифікат); доц. О.С. Конотоп 27.04 Developing Thinking Skills through Reading in the Primary Classroom (Cambridge University Press) (отримала сертифікат) і 29.04. Is Neurolanguage Coaching for Kids? (Efficient Language Coaching) (отримала сертифікат); доц. О.В. Барнич прослухала вебінар від платформи «Всеосвіта» за темою: «Розвиток уяви в різні вікові періоди. Практикум» (27.04.2020 р.); вебінар від платформи «На урок» за темою: «Скринкасти, або форми і методи подачі навчального матеріалу під час дистанційного навчання» (29.04.2020 .); прослухала вебінар від платформи «Освіторія Хаб» за темою: Медіагігієна. Про свідоме споживання інформації та ментальне здоров’я у часи пандемії і не тільки» (28.04.2020 р.); прослухала вебінар від платформи «Всеосвіта» за темою: «Ігрові педагогічні прийоми: як пробудити в учнів інтерес до навчання» (30.04.2020р.). Доц. О.Л. Дженджеро узяла участь у вебінарі «Іспит онлайн: практичні поради» ( 2-й у серії вебінарів «Поради для дистанційного викладання» від Центру забезпечення якості освіти НаУКМА) 29.04.2020; викл. І.В. Максак взяла участь в онлайн-тренінгу «Розширюємо педагогічний репертуар: ефективна технологія оволодіння мовою за допомогою ЛЕКСИЧНОГО ПІДХОДУ» від видавництва «Dinternal Education» (29.04.2020); «Методи і прийоми роботи з учнями в умовах дистанційного навчання» від видавництва громадського об’єднання «За якісну освіту» (29.04.2020); доц. Н.О. Янко брала участь у вебінарі "Ігрові педагогічні прийоми: як пробудити в учнів інтерес до навчання" (тривалість 2 години) на платформі Всеукраїнського освітнього проєкту "Всеосвіта" та отримала сертифікат (сертифікат від 30.04.2020); доц. І.В. Мірошнік взяла участь у вебінарах від UniStudy «Середня освіта за кордоном: як обрати школу, підготуватись та гарантовано вступити» (28 квітня 2020 року), та «Безкоштовна магістратура за кордоном» (29 квітня 2020 року).

Продовжує роботу над написанням докторської дисертації канд. пед. наук, доц. Конотоп О.С. та аспірант Субботенка І.Ю. працює над кандидатською дисертацією під керівництвом завідувача кафедри мов і методики їх викладання доц. О.Б. Мачич.

Під час карантину викладачі кафедри продовжують дистанційно здійснювати профорієнтаційну роботу зі вступниками 2020 року – випускниками шкіл, зокрема, доц. О.В. Барнич розповсюдила профорієнтаційні буклети факультету початкової, дошкільної освіти і мистецтв у 50 загальноосвітніх закладів області.

Упродовж сьомого "карантинно-дистанційного тижня" викладачі кафедри також займалися написанням статей до науково-методичних журналів, збірників наукових праць. Зокрема, доц. О.Б. Мамчич підготовлено та надіслано статтю до видання "NEW INSEPTION" "Формування лінгвістичної культури особистості педагога" (співавтор О.Михайленко) і працює над методичним посібником "Формування комунікативної компетентності вчителя" (для студентів ф-ту дошкільної, початкової освіти і мистецтв); доц. О.Л. Дженджеро підготувала й подала матеріали наукової статті «Упровадження інтерактивних методів навчання в процес розвитку комунікативної компетенції майбутніх учителів фізичної культури» для участі в ХХVІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Фізичне виховання і спорт в навчальних закладах України на сучасному етапі: стан, напрямки та перспективи розвитку» (Співавтори — Ольга Багінська, Ірина Шелупець; 29-30 травня 2020 року, м. Кіровоград); доц. Н.О. Янко у співавторстві зі студенткою 51 групи факультету дошкільної, початкової освіти та мистецтв Паршуковою М.В. підготувала тези доповіді "Експериментальне дослідження cтану готовності майбутніх учителів початкової школи до ознайомлення учнів з елементами ділового мовлення" на Міжнародну науково-практичну онлайн-конференцію "Забезпечення якості професійної підготовки майбутніх фахівців в умовах упровадження ідей Нової української школи" (м. Прилуки, 06.05.2020); доц. О.С. Конотоп Стан процесу практичної іншомовної підготовки майбутніх учителів початкової школи рекомендовано до друку у збірнику матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції «Європейська проєктна культура: стан, проблеми, перспективи» (Запоріжжя, 29-30 травня 2020 р.), Тестування рівня сформованості іншомовної комунікативної компетентності студентів першого курсу спеціальності 013 Початкова освіта рекомендовано до друку у збірнику Міжнародної наукової інтернет-конференції «Тенденції та перспективи розвитку науки і освіти в умовах глобалізації» 30 квітня 2020 м. Переяслав-Хмельницький; доц. О.В. Кміть здійснюється підготовка до видання наукової статті «Creating Creative English Teachers of Primary School» та підготовка до видання навчально-методичного посібника «Методика навчання англійської мови у початковій школі» для студентів магістратури спеціальності «Початкова освіта», спеціалізації Іноземна мова (англійська); доц. О.В. Барнич разом з доц. Л.Г. Райською готують до друку наукову статтю за темою «Формування україномовної особистості майбутнього вчителя початкових класів нової української школи»; викл. І.В. Максак готує до публікації наукову статтю «Формування професійної компетентності майбутніх вчителів англійської мови із використання онлайн-платформ»; доц. Н.О. Янко здійснювалася робота над підготовкою до друку навчального посібника "Методика навчання каліграфічного письма в початковій школі" для студентів денної та заочної форм навчання спеціальності 013 Початкова освіта.

Отже, в умовах карантину кафедра мов і методики їх викладання продовжує працювати творчо, активно й натхненно. Наукова, науково-методична та організаційна робота триває. Далі – буде))) Кафедра бажає всім витримки, креативності та доброго гумору!

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG