Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Студентське волонтерство: добрі справи і нові можливості!

Залиште оцінку
(1 голос)
Студентське волонтерство: добрі справи і нові можливості!

Багато хто думає, що волонтерство - це нецікаве і неактуальне для сучасної молоді заняття. Адже не секрет - молоді люди навчаються, працюють, і на "добрі справи" часу якось вже не вистачає. 

Але студенти Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка ведуть активну волонтерську діяльність.

Ще 6 років тому за координування доцента кафедри дошкільної та початкової освіти Марини Коновальчук студенти ініціювали появу волонтерської організації "Академія креативності ЧІКС" (Чернігівські ініціативні креативні студенти), які зробили ну дуже багато гарних справ.

Перерахувати все - неможливо. Ось лише частина їхніх добрих справ: більше 30 МК для дітей з особливими потребами та переселенців; понад 40 тренінгів, семінарів, фестивалей; естетизація освітніх ландшафтів; співпраця з представниками різних країн - Німеччини, Великобританії, реалізовували грантові проекти від швейцарстких та польських благодійних фондів, реалізували річний проект від Бюджету участі Чернігова та ще багато досягнень є у цієї унікальної команди.

Ось і цього місяця вони щосуботи допомагають організовувати дозвілля діток з сімей вимушених переселенців.

Цього разу - це проект від Чернігівського жіночого Клубу SoroptimistInternational «Надія своїми руками» для жінок – вимушених переселенців зі Сходу України та Криму.

Багатьом жінкам ні з ким залишати дітей вдома і, поки мами займаються хенмейдом, діти змістовно і весело проводять час з волонтерами: малюють, роблять цікаві вироби, бавляться в рухливі ігри.

Координатор волонтерського проекту АК Чікс, студентка 3 курсу факультету початкового навчання Руслана Грошева розповідає:

- З одного боку – це важко, бути волонтером в роботі з дітьми, тому що ми проводимо майстер-класи з дітьми різного віку і це велика відповідальність. А з іншого боку – ми не уявляємо нашого життя без дітей. Адже ми майбутні вчителі і це гарна для нас можливість набути досвіду.

У нас багато своіх проектів або нас залучають на допомогу проектам інших організацій.

Минулого року, наприклад, я координувала волонтерську команду і ми співпрацювали з МБФ "Імені Вадима Нестерчука". Кожні вихідні ми ходили до онкохворих діток и проводили з ними час, відволікаючи їх від лікарняної атмосфери.

Для того, щоб ми були завжди цікавими для дітей, нам треба постійно рости і оновлювати нашу скарбницю різних технік.

Життя волонтерів - різноманітне.

Минулі вихідні ми провели у контактному зоопарку "Єнотія", де не тільки працювали з дітьми, а і бавилися із тваринками, тому що волонтерство - це в першу чергу - цікаво!

Діток було мало, але всіх змогли зацікавити. Ми проводили МК з нетрадиційних технік малювання. До пензликів діти за дві години не доторкнулися: хто малював піпеткою, хто соломинками для напоїв, а хто - ватними паличками.

Ми беремо участь у багатьох фестивалях у якості волонтерів, а 2 великі освітні Фестивалі креативності & інновацій НатхненняFest (міні-грант від Британської ради) в Чернігові започаткували саме ми, нашою потужною командою.

А які ж плани на найближче майбутнє у волонтерів АК Чікс?

- У нас багато планів на майбутнє, які зараз у процесі здійснення. У нас є проект ART_probka, це перший в Чернігові еко-мурал, який ми, силами наших волонтерів, майже завершуємо.

Завершуємо також унікальне видання - під Новий рік чекайте "Щоденник творчої особистості", в якому протягом 2-х років взяло участь чимало креативних студентів-художників.

У листопаді разом з ГО " Спорт" (заслужений тренер - Юрій Казиміров) ми веземо людей з особливими потребами, спортсменів, на змагання з міні-футболу до Національного університету імені Т.Шевченка до м.Київ. Це вже вчетверте ми допомагаємо таким людям стати трішки щасливішими і відчути смак до життя.

На вихідних ми також ідемо до березового гаю саджати дерева, аби підтримати проект наших давніх друзів, еко-волонтерів ГО "Еко-місто".

Отже, це і є студентське волонтерство. Це те, чим варто займатися, поки ти студент. Адже багато хто знає про історії успіху випускників ЧІКС, які стали відомими художниками, композиторами, дизайнерами, науковцями, мають можливість подорожувати світом і мати престижну роботу. Добрі справи допомагають стати Людьми і допомагати розвитку нашого міста.

Велику роль в цьому відіграв досвід креативного волонтерства, адже успіх - не з'являється сам по собі.

Тож чому шлях до успіху не розпочати прямо зараз?

Отже, чекаємо всіх бажаючих, активних підлітків та студентів з різних куточків Чернігова у нашій великій команді!

Ми в ФБ - Академія креативності ЧІКС, або в лічку Руслані Грошевій.

 

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG