Польські студії викладачів хіміко-біологічного факультету

Залиште оцінку
(4 голосів)
Польські студії викладачів хіміко-біологічного факультету

Група викладачів хіміко-біологічного факультету нашого університету походила стажування у Поморській академії м.Слупська, що знаходиться у Поморському воєводстві Республіки Польща.

П’ять викладачів факультету знайомилися з освітнім процесом Інституту біології та охорони середовища і Інституту географії Академії. Під час зустрічей з керівництвом Інститутів розглядалися питання майбутнього співробітництва в галузі біології, екології та охорони довкілля, а відвідування лекцій, лабораторних занять і навчальної практики показали особливості навчальних та освітніх моделей Європейського Союзу, апаратурне і приладне забезпечення експериментальних і наукових досліджень, а також дозволило обговорити методологічні підходи до сучасного навчального процесу, нові ідеї для освітнього простору і формування системи компететнцій майбутніх фахівців біологів, екологів і географів, які мають практичне спрямування та попит на європейському ринку праці.

Приємно вразило те, що в Інститутах Академії працюють сучасні викладачі-практики, які виборюють право викладати на конкурсній основі за результатами рейтингів науково-дослідної і організаційної роботи.

У рамках стажування нами були відвідані навчальні і лабораторні корпуси Академії (біологічні і екологічні лабораторії, наукові дослідницькі центри), гербарій, музей, а дирекцією Інституту біології та охорони середовища для нашої групи була організована безкоштовна екскурсія до Словінського парку народового (національного парку, де знаходиться найбільша «балтійська пустеля»).

Під час зустрічей з нашими студентами (5 дівчат біологів і екологів ІІІ та V курсів факультету, які були в Академії в цей час на семестровому обміні), ми впевнилися, що вони спроможні конкурувати з їх польським колегами. Підтвердили це позитивні відгуки викладачів про них і, як наслідок цього – успішно складена ними польська екзаменаційно-залікова сесія і запрошення продовжити навчання а Академії. Тиждень тому студентки семестрового обміну повернулися до нашого університету (як справжні патріоти свого «альма-матер») з надією одержані знання, вміння і навички реалізувати під час навчання в своїх групах, а також прагнути вносити зміни, згідно отриманого досвіду.

Завдяки наполегливості і «динамічному сприйняттю» польського середовища професором Олександром Лукашом, під час стажування ми також відвідали історичні та архітектурні перлини (міста, замки, ботанічні сади, парки) Польщі, зокрема ми побували у Любліні, Варшаві, Гданську, Кракові, Щечині, Мальброку, Ольщині та інших містах. Також вдалося перелетівши Балтійське море, відвідати Швецію, зокрема міста Стокгольм і Упсалу, «місце паломництва для всіх біологів», батьківщину Карла Лінея, побувати в його маєтку, вклонитися його могилі та усипальниці в головному королівському соборі міста, відвідати ботанічний сад та лінеєвську оранжерею Упсальського університету. Але про це буде окрема розповідь.

Під час зустрічей з адміністрацією Інститутів, особливу нашу увагу привертали можливості спільної співпраці в реалізації екологічних і природних ідей, зокрема при вирішенні міських проблем, озеленення територій, збереження природної і історико-культурної спадщини.

Як результат - проведення спільної з Поморською Академією міжнародної конференції в кінці вересня цього року на базі нашого університету, за участю польської делегації і можливості подальшого студіювання студентів хіміко-біологічного факультету.

 

Юрій Карпенко,
завідувач кафедри екології та охорони природи
ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка

 

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG