Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Випускники шкіл в очікуванні оновлених правил прийому до ВНЗ

Залиште оцінку
(1 голос)
Випускники шкіл в очікуванні оновлених правил прийому до ВНЗ

Цьогорічні абітурієнти вже стали студентами, але не за горами старт нової вступної кампанії і тепер прийшла черга хвилюватися їх молодшим товаришам – випускникам загальноосвітніх шкіл. Ключове питання – що зміниться в правилах прийому до ВНЗ і коли з цими змінами можна буде ознайомитися.

 

МОН: «Проект Умов вступу вже розроблено»

Представники профільного міністерства офіційно заявили, що вже завершили роботу над підготовкою нових Умов вступу. Проект цього документу мають розглянути члени робочої групи з провідних вищих навчальних закладів країни. Після обговорення і внесення коректив Умови вступу пройдуть експертизу Мінюсту України, де й будуть остаточно погоджені.

Саме головне, щоб ухвалені правила прийому вже не змінювалися до початку і під час проведення вступної кампанії. Адже, коли ми хочемо дізнатися про особливості реєстрації на ресурсі онлайнрозваг, то заходимо на http://super-vulcan.com/vulkan-na-dengi/ і можемо бути впевнені, що описані правила гри будуть діяти, як мінімум, протягом року. На жаль, правила вступу до внз не можуть похвалитися подібною стабільністю. А дарма, адже мова йде про довіру багатомільйонної армії абітурієнтів і батьків до владної інституції.

Що може змінитися?

Олег Шаров, який очолює департамент вищої освіти МОН, озвучив 6 можливих змін у порівнянні з чинною редакцією Умов вступу. Серед них:

  • абітурієнти отримають доступ до своїх акаунтів у системі «Електронний вступ» і зможуть завантажити необхідні документи до початку вступної кампанії;
  • університети, які готують фахівців з технічних та фундаментальних спеціальностей, зможуть «підтягувати» абітурієнтів після оприлюднення рейтингових списків;
  • максимальна кількість заяв, яку може подати абітурієнт зменшиться з 15 до 9;
  • принцип «широкого конкурсу» буде поширено на вступників-заочників і майбутніх медиків;
  • більше місць держзамовлення отримають ті університети, які повністю «закрили бюджет» у 2016 році;
  • вступники-пільговики будуть зараховуватися за допомогою удосконаленого і прозорого механізму (дуже хочеться вірити, що цей механізм не буде суперечити чинним нормативно-правовим актам і не доведеться в черговий раз вносити корективи уже під час прийому документів).

Також розробники не виключають, що в Умовах вступу можуть з’явитися і інші зміни, у т.ч. ініційовані представниками університетів. Очікувана дата оприлюднення остаточної редакції оновлених правил вступу – жовтень – листопад ц.р.

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG