Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Чернігів - Будапешт: розширення співпраці

Залиште оцінку
(1 голос)
Чернігів - Будапешт: розширення співпраці

Доцент кафедри мистецьких дисциплін, доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин НУЧК імені Т.Г. Шевченка Олег Воронко у період з 29 квітня по 22 травня 2024 року перебував у відрядженні у м. Будапешт (Угорщина).

 Під час відрядження були реалізовані наступні заходи:

 1). Доцент НУЧК Олег Воронко разом зі співробітниками «Державного самоврядування українців Угорщини» та «Центру української культури та документації в Угорщині» (м. Будапешт) здійснювали чергове вибіркове соціологічне опитування українських переселенців у м. Будапешт. Результати проведених соціологічних досліджень доповнюють джерельну базу фахових історико-етнологічних наукових досліджень доцента Олега Воронка за тематикою соціокультурних та етнодемографічних наслідків етнічних міграцій для сучасної України. Одержані історико-соціологічні дані використовуються доцентом Олегом Воронком під час викладання таких дисциплін, як «Історія держави і права України», «Етнологія», «Соціологія», «Культура національних меншин», «Державна культурна політика», «Основи демографії».

2). Як психолог-консультант Олег Воронко продовжив проведення особистих психологічних консультацій для підтримки українських переселенців у м. Будапешт на базі Центру ментальної терапії “Kozeppont jogastudio”. Цей вид співпраці здійснювався з ініціативи доцента Олега Воронка за умов активної підтримки з боку Центру ментальної терапії та налагодження взаємодії з Угорською екуменічною службою допомоги (м. Будапешт).

3). Доцент Олег Воронко прийняв участь в декількох міжнародних патріотичних заходах, серед яких важливо виокремити два найбільш резонансних та масових.

Першою акцією, що відбулася 15 травня 2024 року о 18:00 за підтримки Посольства України в Угорщині та Blinken OSA Arhivum у м. Будапешт, стала тематична зустріч з українським військовослужбовцем Олексієм Анулею, котрий провів понад 9 місяців у російському полоні (див.: https://www.facebook.com/events/s/ukrajna-propaganda-hadszintere/539474925068795/). Виступ українського Героя перекладався угорською мовою, що давало можливість присутнім на заході угорським громадянам дізнатися в жахаючих деталях про нелюдське поводження, тортури, каліцтва та сексуальне знущання російських катів над українськими полоненими. Команда військовослужбовців ЗСУ продемонструвала присутнім фотозвіт про наслідки перебування Олексія в страшних умовах полону. Наприкінці заходу всі бажаючі мали змогу поставити запитання Олексію Анулі та одержати вичерпні відповіді, ефект впливу яких на присутніх, в тому числі етнічних угорців, важко переоцінити (див. фото).

Важливим аспектом практичної діяльності доцента Олега Воронка стала його участь (відповідно до укладеного Договору про співпрацю) у заходах, що проводяться Українською асоціацією «Єдність» (м. Будапешт), очільницею якої є Вікторія Петровська (див.: https://www.facebook.com/jednisty/). Найбільшою масовістю відрізнялася акція «Живий ланцюг за Україну», що відбулася 16 травня 2024 року о 18:00 біля відомого і символічного за своєю назвою мосту Свободи у м. Будапешт (див. фото). Захід присвячувався Дню вишиванки та являв собою антивоєнну демонстрацію, яка рушила від Szent Gellert ter до Vorosmarty ter, тим самим охопивши частину територій Буди і Пешту. Подібні акції проводяться Українською асоціацією «Єдність» регулярно і сприяють акцентуванню уваги угорського соціуму на реальному стані речей у європейських геополітичних процесах, а також стимулюють підтримку українських біженців з боку Угорського парламенту, мерії Будапешта та угорських громадян.

Важливо підкреслити, що дослідницька робота і надалі буде здійснюватися відповідно до пунктів 3.1 та 5.1 трьох «Договорів про партнерство та співпрацю», підписаних ректором НУЧК імені Т.Г. Шевченка професором Олегом Шереметом з директором «Центру української культури та Документації в Угорщині» (м. Будапешт) Вікторією Бернат (Договір від 15 листопада 2022 року), з головою Української асоціації «Єдність» (м. Будапешт) Вікторією Петровською (Договір від 4 травня 2023 року) та з головою Державного самоврядування українців Угорщини (м. Будапешт) Ярославою Сабо (Договір від 16 травня 2023 року). Підписання зазначених договорів відбулося у попередні відрядження доцента Олега Воронка.

 

 

 

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG