Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Успішне завершення курсів вдосконалення викладацької майстерності "Окрилені"

Залиште оцінку
(1 голос)
Успішне завершення курсів вдосконалення викладацької майстерності "Окрилені"

“Зібратися разом - це початок.
Залишитись разом - це прогрес.
Працювати разом - це успіх”
Генрі Форд

 

“Окрилені” в цифрах:

  • 2 ідейні натхненниці з 2 факультетів,
  • 42 науково-педагогічних працівники університету, серед яких 2 декани, 6 завідувачів кафедр,
  • 5 факультетів та 2 науково-навчальні інститути,
  • синергія роботи 11 тренерів-викладачів,
  • 5 запрошених іноземних гостей-спікерів,
  • 15 актуальних тем з розвитку м’яких навичок, що уможливило об’єднання на курсі викладачів різних професійних напрямів,
  • десятки розроблених оригінальних курсів для вдосконалення якості вищої освіти,
  • 40+ годин в зумі,
  • 1001 ідея для розвитку та самовдосконалення,
  • 1 згуртована команда спраглих до розвитку викладачів Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка.

Сертифіковані курси вдосконалення викладацької майстерності “Окрилені”, омріяні й заплановані ще 2019-року, розпочали свою роботу в Центр розвитку професійної майстерності й лідерства Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка.

Ініціювали курси канд.пед.наук, доцентки університету Оксана Дженджеро, Елена Воедилова - авторки і тренерки програми. До програми авторки залучили 11 тренерів-викладачів з 4 факультетів і 2 науково-навчальних інститутів університету. Кожен тренер має підтверджену кваліфікацію з презентованої теми (Дженджеро О., Воєділова О., Коновальчук М., Гірченко О., Шуміло С., Грицик Н., Носовець Н., Джевага Г., Стрілюк С., Кеда М., Турчина І.).

На 4-модульну авторську програму з розвитку “м’яких” навичок викладачів ЗВО зареєструвалися 34 науково-педагогічні працівники з 5 факультетів й Інституту психології та соціальної роботи, а з другого модуля до цієї групи приєдналися й слухачі, які вже пройшли навчання за І модулем минулого навчального року і виявили бажання продовжувати (8 викладачів з факультету фізичного виховання й факультету дошкільної, початкової освіти та мистецтв).

Старт курсів відбувся 24-25 вересня 2021 року. І вже з першого модуля - “Тенденції і виклики сучасної вищої освіти” - організатори були змушені за день до початку змінити форму проведення з очної на дистанційну в зумі, що не завадило реалізувати задумане на високому рівні.

Упродовж двох днів учасники з командою натхненних тренерів говорили про тренди вищої освіти в Україні і світі, про лідерство як нову освітню парадигму, важливість появи лідерів-керівників і лідерів-студентів, роль і цінність викладача, про мотивацію здобувачів і команд викладачів у досягненні цілей (Воєділова О., Дженджеро О.).

До обговорення долучилися колишні студенти й викладачі нашого університету, які зараз навчаються чи працюють у закладах вищої освіти інших країн, зокрема Норвегії, Польщі, Чехії, Естонії й США. Особливості освіти онлайн, нанонаука, гейміфікація й візуалізація в навчальному процесі, гібридне навчання й оцінювання викладачів студентами, організація інклюзивного освітнього простору, STEM освіта й інші актуальні для європейських вишів тенденції викликали жваве обговорення й бажання дізнатися більше про їх практичну реалізацію. Наприкінці першого модуля аналізували різницю між аналітичним мисленням та дизайн мисленням, вправлялися розробляти дизайн дисципліни, спеціальності.

Обов’язковим домашнім завданням було представити дизайн оригінального курсу для освітньої програми або спеціальності.

Другий модуль курсів передбачав занурення разом з 5 експертами у світ комунікативної компетентності викладача: “Медіакомпетентність викладача” (Олена Стрілюк), “Ораторське мистецтво: як звучати красиво й переконливо” (Світлана Шуміло), “Україномовна компетентність як складник іміджу викладача ЗВО” (Оксана Дженджеро ), “Емоційний інтелект. Емпатія як ключ до порозуміння й самозбереження” (Олена Гірченко), “Основи тренінгової діяльності” (Марина Коновальчук).

22 і 29 жовтня 2021 року під час третього модуля _ “Управлінська компетентність викладача” - слухачі мали можливість поглибити свої знання про організацію проєктного навчання в освіті: досвідчена експертка й тренерка, директорка Центру європейських студій Марина Кеда поділилася власним досвідом реалізації проєктів, відкрила завісу грантових можливостей для викладачів різних факультетів. Ще одну актуальну тему презентували кандидати педагогічних наук, доценти кафедри педагогіки, психології і методики технологічної освіти Наталія Носовець і Григорій Джевага. Місія викладача як важливого суб’єкта освітньої діяльності - не лише створювати освітнє середовище й працювати в ньому, а і дбати про його безпечність та ефективність. На які компоненти освітнього середовища варто звернути особливу увагу, як створити психологічно безпечне середовище, про що треба пам’ятати, плануючи роботу в дистанційний період, які “приховані” можливості є на знайомих кожному викладачеві навчальних платформах, які онлайнові ресурси вибирати залежно від навчальної мети тощо - на ці та інші питання шукали відповіді слухачі разом з тренерами програми.

Також особливу увагу звернули на деякі аспекти менеджменту: стрес-менеджменту, тайм-менеджменту, командному менеджменту.

Слухачка курсів й одночасно досвідчена тренерка, канд.пед. наук, доцентка, завідувачка кафедри дошкільної та початкової освіти Ірина Турчина поділилась з присутніми цікавими стратегіями й техніками управління часом, пріоритезації й делегування завдань. Жваву реакцію викликала порада не боротися з лінню, а зробити її помічником у роботі, якщо перетворити на творчі лінощі.

Що таке стрес? Які етапи проживання стресу й дієві способи виходу зі стресу існують? Як запобігти професійному вигорянню? На ці та інші запитання слухачі отримали відповіді й поради від керівника психологічної служби університету, канд. психол. наук, доценки Олени Гірченко.

Логічним змістовим завершенням модуля “Управлінська компетентність викладача” й курсів загалом була тема “Організація командної роботи” від авторок програми вдосконалення викладацької майстерності “Окрилені” - Оксани Дженджеро й Олени Воєділової, канд.пед. наук, доценток, тренерок освіти. Тема надзвичайно важлива в контексті сучасних вимог до підготовки й акредитації освітніх програм, реалізації освітніх проєктів, переосмислення профорієнтаційної роботи, адже потребує від керівників і викладачів умінь формувати в колективі команди й бути ефективним командними гравцями, знань про етапи створення команди й мотиватори на різних етапах її функціонування, розуміння й урахування під час створення команд рівнів зрілості ролі своїх підлеглих, колег.

Четвертий модуль курсів удосконалення викладацької майстерності “Окрилені” передбачав розвиток навички навчання протягом життя : слухачам було запропоновано обрати онлайн-курс з наданого переліку (платформи ВУМ, Prometheus), зареєструватися на нього, пройти навчання та підтвердити це отриманим сертифікатом.

Наприкінці зустрічі авторки курсів поділилися зі слухачами креативно виконаними домашніми завданнями, зокрема дизайнами оригінальних навчальних курсів: “Освітній івент-менеджмент”, “Стратегії успішної підготовки до екзаменаційних випробувань”, “Основи ароматерапії”, “Мій бізнес”, “Викладай фізику просто і сучасно”, “Профілактика професійного вигорання у педагогічних працівників”, “Мультилінгвізм та ефективні шляхи його впровадження”, “Персональний брендинг педагога” та ін.

Після кожного модуля учасникам надавалися у повному обсязі матеріали: презентації тренерів, відео зустрічей (для тих, хто був відсутній з поважних причин), перелік корисних посилань. У створеному чаті організаторки курсів та тренери надавали підтримку та консультації.

Приємно відмітити також, що найбільш активні викладачі із захопленням скористалися наданою можливістю та пройшли 2 і більше онлайн курсів.

У результаті опитування слухачів щодо їх вражень від курсів (опитування проводилося онлайн) організатори отримали схвальні відгуки про доцільність і важливість у підвищенні викладацької майстерності всіх тем, а також високо оцінили експертність їх авторів і тренерів: 71 % слухачів оцінили якість організації та проведення курсів на 10 балів (за 10-бальною шкалою), 25% - на 9 балів, 4% - на 8 балів.

96% слухачів відповіли, що вважають курси, що об'єднують фахівців з різних галузей, цінними для формування м'яких навичок викладачів ЗВО.

 

 

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG