Завітайте на виставку

Залиште оцінку
(3 голосів)
Завітайте на виставку

12 лютого 2016 року у виставковій залі Національного архітектурно-історичного заповіднику «Чернігів стародавній» відкрилася експозиція археологічних артефактів з розкопок Благовіщенської церкви – «Благовіщенська церква – забутий храм Чернігова».

Благовіщенська церква була найбільшою спорудою давньоруського Чернігова. Збудована у 1186 році на замовлення великого князя Святослава Всеволодовича на території Дитинця. Зруйнована у XV–XVI ст. Дослідники вважають, що це був великий шестистовпний тринавний храм із галереями, розміщеними з трьох боків. Ширина будівлі становила близько 26 м, при довжині з абсидами 34 м.

Для мурування храму використовувалась фігурна цегла двох кольорів: червоного та світло-жовтого. Рівень підлоги храму був на півтора метри вищий від рівня ґрунту. Підлога зроблена з полив’яних плиток жовтого, зеленого і вишневого кольорів, але в центральній наві та трансепті підлога була викладена з пластин склоподібної смальти різних кольорів. У підкупольному перехресті на підлозі виявлена мозаїка із зображенням павича. В оздобленні Благовіщенської церкви використовувалися деталі з білого мармуру та шиферу, а також фрески і, можливо, мозаїки.

Залишки стін храму були відкриті у 1877 році після обвалу берега річки Стрижень у північно-західній частині Дитинця. Дослідження Благовіщенської церкви започатковані Т.В.Кібальчичем та Д.Я.Самоквасовим наприкінці ХІХ ст., були продовжені на початку ХХ ст. П.М.Добровольським, П.С.Кармалєем, Є.О.Корноуховим, М.А.Сахновським та П.І.Смолічевим. У 1946–47 роках вона була розкопана археологом Б.О.Рибаковим, а протягом 2007–2008 років територія навколо церкви досліджувалася Чернігівською археологічною експедицією під керівництвом кандидата історичних наук, доцента кафедри археології, етнології та туристично-краєзнавчої роботи Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського Оленою Євгенієвною Черненко. У складі експедиції студенти-історики проходили навчальну музейно-археологічну практику.

Матеріали останніх років досліджень Благовіщенської церкви зберігаються у фондах Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Найцікавіші знахідки представлені в експозиції: будівельні матеріали ХІІ ст., предмети озброєння, прикраси, посуд різних часів, побутові та культові речі.

Для всіх небайдужих до давньої історії рідного Чернігова ця виставка надасть можливість ознайомитися із будівельною школою давньоруського періоду.

Завітайте до Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» на огляд тематичної виставки «Благовіщенська церква – забутий храм Чернігова»

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG