Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Читання за творчістю Ігоря Юркова

Залиште оцінку
(5 голосів)
Читання за творчістю Ігоря Юркова

Передостаннього жовтневого дня у читальній залі наукової бібліотеки університету  відбулися читання за творчістю нашого земляка Ігоря Юркова,

що зібрали як зацікавлене студентство і викладачів вишу, так і представників творчої еліти міста і гостей зі столиці. Захід проходив за сприяння Національної спілки письменників України, Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України», наукової бібліотеки ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка та кафедри мов і методики їх викладання.
 PA303308

Довідка:
YurkivІгор Юрков народився в Ярославлі 16 липня 1902 року (за старим стилем), ріс у Гродненській і Холмській губерніях (восени 1914 року родина переїхала до Чернігова). Вірші писав з раннього дитинства, складав рукописні альманахи (одна сторінка з автографом тринадцятилітнього Юркова збереглася в родині). У жовтні 1919 року, коли місто було зайняте денікінцями, Юрков добровільно вступив у денікінську армію - але через півроку також добровільно перейшов до червоноармійців. З Червоною Армією він дійшов до Астрахані. Воював в Азії, де занедужав туберкульозом. У 1922 році демобілізувався й облаштувався в Києві, куди з Чернігова переїхали рідні. Там Юрков починає регулярно друкуватися (хоча перша публікація - вірш "У поле" - здійснилася ще в 1919 році в журналі "Освіта" під псевдонімом Ігор Енде). Він часто буває в літоб'єднанні "Майна". Пізніше Юрков входить до групи АРП (Асоціація революційних письменників), але його постійно критикують - і в літературних гуртках, і в засобах масової інформації, - за переускладненість віршів, віддаленість від нової реальності... Юрков намагався опублікуватися в Москві, але безуспішно. 30 серпня 1929 року він помер у Боярці під Києвом від туберкульозу, там же і був похований. Єдину книгу "Вірша", що вийшла за тиждень до його смерті, він устиг потримати в руках, але поставився до неї посередньо: вірші були відібрані довільно і надруковані з перекручуваннями.

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG