Природні ресурси прикордонних територій в умовах зміни клімату

Залиште оцінку
(3 голосів)
Природні ресурси прикордонних територій в умовах зміни клімату

27-29 вересня 2017 року польська та білоруська делегації і вчені з різних міст України завітали на Чернігівщину для обговорення питань стану та збереження природних ресурсів прикордонних територій в умовах зміни клімату.

Міжнародна конференція «Природні ресурси прикордонних територій в умовах зміни клімату» об’єднала понад 50 представників з різних освітніх, науково-дослідних і природоохоронних установ нашої держави і закордоння, зокрема з Слупська (Поморське воєводство, Польща), Мінська та Гомеля (Республіка Білорусь), Києва, Херсона, Тернополя та інших міст.
Вона проходила на базі Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка та Мезинського національного природного парку.

На пленарному засіданні учасники та гості конференції мали можливість почути доповіді щодо еколого-географічного та природоохоронного аспектів проблем змін клімату на прикордонні Польщі, України та Білорусі, зокрема , Gadziszewska J., Niska Monika, Jonczak J., Kruczkowska B. (Akademia Pomorska w Słupsku, Instytut Geografii i Studiów Regionalnych) Historia rozwoju paleozbiorników odkrytych w klifach na granicy lądu i morza (środkowa część Polskiego wybrzeża) w świetle wyników analizy palinologicznej i Cladocera (The history of development of the paleolakes discovered on a cliff in the border zone of the sea and land (central part of Polish coastal zone) based on the pollen and Cladocera analysis), Руденко Л., Лісовський С., Маруняк Є., Чехній В. Голубцов Олександр., Іваненко Є. (Інститут географії Національної академії наук України) Географічний контекст комплексної методики оцінювання території для заповідання у різних природних зонах України, Dmitriy Ivantsov (Гос природоохранное научно-исследовательское учреждение "Полесский государственный радиационно-экологический заповедник») Активность и распределение 137Cs в организме рыб, обитающих в мелиоративной сети на территории Полесского государственного радиационно-экологического заповедника (Activity and distribution of 137Сs in the bodies of fish, inhabiting the melioration network on the territory of Polesye state radiation-ecological reserve).

Практична частина конференції передбачала знайомство з водними ресурсами та їх використанням (Седнівська ГЕС), мінеральними ресурсами (крейдяні відслонення в околиць Новгород-Сіверська), рекреаційними ресурсами (Седнівський парк Лизогубів, парки Чернігова, туристичними (старовинний Новгород-Сіверський).

У Мезинському національному природному парку, у садибі якого відбулися секційні засідання, учасників конференції директор парку Симоненко Н.В. познайомила з моделлю організації наукової, природоохоронної і еколого-просвітницької, рекреаційно-туристичної діяльності установи в сучасних соціально-економічних умовах. Засідання трьох секцій конференції відбувалися за наступними напрямками: біологічні ресурси, водні, земельні і мінеральні ресурси, природоохоронні території.

На підсумковому засіданні сторони домовилися про щорічне проведення конференції "Natural resources of border areas under a changing climate" в форматі зміни приймаючої сторони: Поморська Академія в Слупську та Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка.

У рамках конференції було видано монографію "Natural resources of border areas under a changing climate" та збірник матеріалів конференції.

Модераторами основних заходів конференції з українського боку виступили професор Лукаш О.В. та завідувач кафедри екології та охорони природи Карпенко Ю.О. (ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка), з польського боку – проректор Поморської академії Александер Астел.

 

Науковий комітет конференції

 

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG