Підгодуємо птахів взимку

Залиште оцінку
(2 голосів)
Підгодуємо птахів взимку

Однією з найбільш розповсюджених груп теплокровних тварин є птахи – 8600 сучасних видів, в Україні – близько 360 видів. В сучасних умовах урбанізованого середовища значно зменшилася чисельність пташиного населення, хоча людина, як і раніше, потребує товариства пернатих. Птахи – наші друзі та помічники. Вони мають велике наукове, виховне й естетичне значення. Є невід'ємною частиною природного середовища і виступають моделями для вивчення біологічних процесів, об'єктами  наукових досліджень, чудовою прикрасою і захисниками лісів, полів та луків.

Не всі птахи відлітають до теплих країн, значна частина їх залишається з нами в зимовий період. Зимові та весняні снігопади, обледеніння, природні вороги призводять до гибелі великої кількості птахів.  

В умовах науково-технічного прогресу потрібно нам шукати можливості зберегти світ птахів, не тільки для нинішнього, а й для майбутніх поколінь. Тому на сьогодні досить актуальним залишається питання збереження та примноження  птахів. Охороняти потрібно не тільки рідкісних і зникаючих птахів, а й усіх птахів, у тому числі й тих, що є поряд з людиною (в місті, селищі, біля школи).

Основною умовою для охорони птахів є збереження в порівняно сталому стані їхніх місць гніздування, кормової бази та підгодівля їх у несприятливий час (оскільки для птахів голод – одна з основних причин загибелі взимку).

Вміло організована підгодівля буде сприяє не лише виживанню птахів в даній місцевості, а також подальшому їх закріпленню на гніздових ділянках.

17 грудня 2016 р. року на території РЛП «Ялівщина» були підведені підсумки природоохоронної акції «Підгодуємо птахів взимку», яка проходила з 01 грудня  – по 15 грудня 2016 року. Під час цієї акції були учнівською та студенткою молоддю Чернігівської області виготовлені годівнички, проведено лекції природоохоронного напрямку викладачами університету та загальноосвітніх навчальних закладів.

За ініціативою завідувача кафедри екології та охорони природи (Карпенко Ю.О.), дирекції регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» (Свердлов В.О.), та голови Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони природи (Потоцька С.О.)  відбулася акція «Підгодуймо птахів взимку».

Мета природоохоронної акції: виховання любові до природи, відповідального  ставлення до птахів; проведення широкої просвітницької роботи та практичних дій з охорони і збереження зимуючої орнітофауни м. Чернігова та Чернігівської області.

Завдання природоохоронної акції:

  • ознайомлення з видовим різноманіттям зимуючих птахів своєї місцевості;
  • надання учням, студентам та небайдужим громадянам нових та цікавих знань з біології і екології птахів, аспектів їх підгодівлі;
  • розвиток гуманного ставлення до птахів, мотивація до їх охорони та підгодівлі в несприятливу пору року.

Підгодувати птахів в зимовий період ми можемо разом з Вами. Серед найпоширеніших кормів, які рекомендовано використовувати для підгодівлі птахів узимку це:

  • не смажене насіння соняшника (полюбляють снігурі та синиці);
  • овес – їдять вівсянки та чубаті жайворонки;
  • просо, пшоно – найулюбленіша їжа для жайворонків, вівсянок, синиць та горобців;
  • насіння кавунів та дині – корм для синичок і повзиків;
  • крихти сухого білого хліба (корм для більшості видів  птахів). Зверніть увагу – чорним хлібом не можна підгодовувати птахів!;
  • сире, несолоне сало – ласощі для синиць;
  • ягоди горобини і бузини – улюблені "смаколики" для  дроздів, снігурів та омелюхів;
  • насіння дерева – ясен звичайний  (підгодовуються снігурі, омелюхи);
  • насіння бур'янів (лобода, кропива, кінський щавель) – корм для всіх зерноїдних птахів.

Звичайно в годівничці дизайн – не головне важливіше, щоб птахам було зручно. Але якщо годівничка гарно впишеться в ланшафт парку або саду, милуватиме людське око, це також буде приємно. Учень 5-А класу загальноосвітньої школи №5 Леоненко Микита разом з батьком створив для пташок справжній палац. Годівничка з столиком та дахом, оздоблена майстерним різбленням прикрашатиме одну з алей РЛП «Ялівщина».

17 грудня 2016 року учні 11 навчальних закладів міста Чернігова та Чернігівської області були відзначені нагородами, серед них:

  • Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №19, міста Чернігова (вчитель Мироненко Т.М.);
  • Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №5,  міста Чернігова (вчитель Кальчицька Г.В.);
  • Ліцей  №15, міста Чернігова (вчитель Бовда І.П.);
  • Чернігівський обласний педагогічний ліцей  для обдарованої сільської молоді Чернігівської обласної ради (вчитель Конюша Л.М.);
  • Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №32,  міста Чернігова;
  • "Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №2" Чернігівської міської ради, Чернігівської області;
  • Новоборовицький НВК "ЗНЗ І-ІІІ ст. – ДНЗ" Щорської районної ради Чернігівської області;
  • Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №13,  міста Чернігова;
  • Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №17,  міста Чернігова;
  • Ріпкинська гімназія І-ІІІ ст., Чернігівська область;
  • студенти-екологи хіміко-біологічного факультету Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка.

Загальноосвітні навчальні заклади  активно проводили екоосвітню роботу в напрямку природоохоронної акції «Підгодуємо птахів взимку» та їх було нагороджено Грамотами та призами від організаторів: Партнерської  мережі «Освіта в інтересах сталого розвитку в Україні» та Чернігівської обласної організації Українського Товариства охорони природи.

 

Карпенко Юрій,
завідувач кафедри екології та охорони природи

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG