Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Збережемо ялинки й сосни разом!

Залиште оцінку
(1 голос)
Збережемо ялинки й сосни разом!

Незабаром таке радісне довгождане свято – Новий рік.

Зимові свята – найкраща, найважливіша подія року. До них готуються всі, їх з нетерпінням чекають і дорослі, і малі. Зустріч Нового року в нашому сприйнятті нерозривно пов’язана з зеленою красунею-ялинкою або сосною прикрашеною новорічними іграшками. Святкові клопоти починаються, як правило, саме з її пошуку. Люди вже так звикли до цього атрибуту новорічного свята, що не замислюються над тим, скільки це коштуватиме нашій природі. Після новорічних свят кожен із нас бачить знайому картину: на смітнику – сотні мертвих дерев, які нещодавно прикрашали оселі. Хто з нас підраховував, скільки тисяч ялинок знищується заради традиції, скільки гектарів землі залишається без зелених красунь, скільки кисню ми відбираємо у себе?

21 грудня 2015 року проведено щорічну передноворічну виставку-конкурс «Зимовий – букет замість ялинки», цю традицію на хіміко–біологічному факультеті було започатковано завідувачем кафедри екології та охорони природи Ю.О.Карпенком.

У ній беруть участь студенти, учні міських шкіл (ЗОШ №5), Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді, КЗ «Чернігівська обласна станція юних натуралістів», третій рік поспіль в ній беруть участь і вихованці гуртка «Еколог» ОКПНЗ «Чернігівська Мала академія наук». Всі ті, хто любить живу природу, хто не байдужий до того, що ми залишимо своїм нащадкам.

Студенти, учні та викладачі кафедри екології та охорони природи ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка (Ю.О.Карпенко, С.О.Потоцька, О.І.Яковенко та інші), впевнені, що зрубані деревця не приносять стільки радості, як створені власноруч новорічні композиції. Цьогорічні святкові композиції порадували творчим підходом до економічного використання природних матеріалів. На виставці можна було побачити ялинки, зроблені з цукерок, бісеру, ялинки-орігамі, з ґудзиків, вербної та виноградної лози. Адже готуючись до свята, створюючи композицію власними руками, людина отримує позитивні емоції та живе ними тривалий час і ділиться з іншими.

Найкращі композиції на виставці-конкурсі «Зимовий – букет замість ялинки» відзначено подарунками та грамотами. Викладачі кафедри екології та охорони природи вдячні за співпрацю Всеукраїнському товариству охорони природи, КЗ «Чернігівська обласна станція юних натуралістів», ОКПНЗ «Чернігівська Мала академія наук», Чернігівському обласному педагогічному ліцею для обдарованої сільської молоді, Чернігівській ЗОШ №5 та іншим.

Отже, створити свято у своєму домі можна, не знищуючи природу – це зручно, гарно, актуально і навіть модно в наш час!

 

Потоцька С.О. – кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології та охорони природи ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка;  
Голова Чернігівської обласної організації Всеукраїнського товариства охорони природи.

Свердлова Н.; Коптіль М. – студентки хіміко-біологічного факультету,  спеціальності 6.040106  «Екологія і охорона навколишнього середовища та збалансованого природокористування».

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG