Карантин – час навчати і навчатися

Залиште оцінку
(1 голос)
Карантин – час навчати і навчатися

Перший тиждень карантину викладачі кафедри мов і методики їх викладання завершили натхненно й задоволено: на навчальній платформі Google Classroom створено «classrooms» з усіх навчальних дисциплін, студенти отримали адреси, коди доступу й рекомендації щодо умов навчання, виконання, термінів подання і критеріїв оцінювання робіт; віртуальні бібліотеки для студентів наповнено необхідним матеріалом для подальшої дистанційної роботи.

І вже з другого «карантинного» тижня робота «кипить»: проводяться групові й індивідуальні консультації щодо виконання завдань, здійснюється перевірка й аналіз уже виконаних студентами завдань, обґрунтовуються бали тощо.

З метою отримання зворотного зв’язку від студентів про дистанційне навчання, доценти кафедри Оксана Барнич, Наталія Янко, Наталія Нікітіна, Любов Райська, Олена Конотоп, Олена Кміть, Ірина Мірошник, Оксана Дженджеро провели опитування серед студентів 1-5 курсів і виділили спільне для всіх курсів:

Переваги (домінують особистісні, безпекові чинники ):

1. Обрання індивідуальної навчальної траєкторії (можливість самому обирати зручний час / місце /темп / режим навчання).

2. Знаходження в колі родини / навчання в спокійній (домашній) атмосфері / менший ризик захворіти / більше часу на допомогу батькам.

3. Більше вільного часу для самовдосконалення / саморозвитку / самопізнання;

4. Можливість покращення знань / можливість отримати більше балів.

Труднощі / недоліки:

1. Відсутність безпосереднього спілкування з викладачем / віртуальне, а не «живе» спілкування, що ускладнює глибоке занурення в тему.

2. Поганий інтернет-зв’язок / часті вимикання світла в селах.

3. Мало часу на виконання поставлених завдань.

4. Великий обсяг і кількість різних завдань.

5. Брак «необхідної сильної мотивації» і навичок самоорганізації.

6. Відсутність «прямого контролю з боку викладача, що унеможливлює об’єктивне оцінювання знань студентів».

7. Завдання викладачі перевіряють, але бали не виставляють.

Пропозиції:

1. Зменшити кількість і обсяг завдань.

2. Практикувати відеозаняття, онлайнові лекції, додати відеоуроки.

3. Узгоджувати викладачам між собою терміни, щоб рівномірно розподілити навантаження на студентів.

4. Збільшити час на виконання завдань і давати зрозумілі інструкції до виконання.

5. В умовах карантину студенти мало рухаються, дихають свіжим повітрям, проте всі завдання необхідно виконувати біля комп’ютера, тому формулювати такі завдання, що передбачатимуть максимально стислі відповіді.

Першокурсники запропонували після карантину продовжити використання формату  навчання онлайн, зокрема Google Class. Тож, вимушений карантин відкрив нові можливості для організації навчання!

Триває  науково-методична робота викладачів кафедри. Так, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри Мірошник І.В. підготувала інформацію англійською мовою для сайту про електронний науковий журнал «New Inception», а також форми внутрішньої та зовнішньої рецензій українською та англійською мовами на статті, що подаватимуться до зазначеного наукового видання на розгляд редакційною колегією. Триває робота над написанням наукових статей для публікації в «New Inception» (канд. філол. наук, доцент Нікітіна Н.П., канд. пед. наук, доц. Конотоп О. С., у співавторстві – зав. кафедри, канд. пед. наук, доц..Мамчич О.Б., канд..пед. наук, ст. викл. Михайленко О.В.).

Кміть Олена Володимирівна, канд. пед. наук, доцент кафедри мов і методики їх викладання, готує до друку статтю «Формування професійного мислення майбутніх учителів англійської мови початкової школи», а також навчально-методичний посібник з методики навчання англійської мови у початковій школі для студентів магістратури. Конотоп Олена Сергіївна, канд. пед. наук, доцент, займається написанням першого розділу докторської дисертації і підготовкою тез «Вимоги до іншомовної практичної підготовки майбутніх учителів початкової школи  в умовах євроінтеграції» на VI Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Актуальні проблеми в системі освіти».

Необхідні тестові матеріали на вступну кампанію 2020 року забезпечують такі викладачі кафедри: канд. пед. наук, доц..Янко Н.О. – фахове вступне випробування з педагогіки початкової школи для вступу на навчання для здобуття ОС «бакалавр» за спеціальністю 013 Початкова освіта (на базі ОКР «молодший спеціаліст»); канд. пед. наук, доц. Барнич О. В. – фахове вступне випробування з методики навчання мовно-літературної освітньої галузі 013 Початкова освіта (на базі ОС «бакалавр»); канд. пед. наук, доц. Дженджеро О.Л., канд. філ. наук, доц. Нікітіна Н.П. – фахове вступне випробування з української мови та літератури для вступу на навчання для здобуття ОС «бакалавр» усіх спеціальностей.

Разом зі студентами навчалися й викладачі кафедри мов і методики їх викладання: дивилися освітні серіали, брали участь у вебінарах, науково-практичних конференціях. Ось лише деякі з них:

Вебінари:

«Можливості 30+» від UniStudy (Мірошник І.В.), «Використання сервісу Zoom для проведення дистанційних занять (Максак І.В. сертифікат), «Same, Same Or Different? Teaching your coursebook online» (Кміть О.В.), «Social Responsibilities» (Конотоп О.С.), «Онлайн-тести «На Урок» для дистанційної роботи», «Вебінар здорового глузду: медіаграмотність та критичне мислення» (Барнич О.В. сертифікат), «Використання онлайн-тестів для організації дистанційного навчання в умовах карантину» (Янко Н.О. сертифікат).

Максак І.В. дивилася освітній серіал «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів» (0-3 серії), а разом із Дженджеро О.Л. (сертифікат) та Барнич О.В. (сертифікат) пройшли курс «Онлайн-сервіси для вчителів» на Національній онлайн-платформі з цифрової грамотності.

Довгоочікувані Сертифікати учасників науково-практичної конференції «Виклик сьогодення – потреба в новітньому навчальному забезпеченні НУШ», організаторами якої 03.03.2020 були «Видавничий дім «Освіта» та Інститут педагогіки АПН України, отримали доценти Янко Н.О. (сертифікат) та Барнич О.В (сертифікат).

Самоізоляція, карантин і брак «живого» спілкування не можуть перекреслити закони природи: весна дає надію, природа оживає, талановиті люди дарують натхнення. Головна натхненниця кафедри мов і методики їх викладання – Олена Борисівна Мамчич, завідувачка кафедри, канд. пед. наук, доцент, підготувала віршований текст для музичної обробки композитором Забарою Л.

З новими знаннями, уміннями, ідеями й натхненням кафедра продовжує «карантинне» навчання дистанційно.

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG