Майстер-клас з розпису писанок

Залиште оцінку
(1 голос)
Майстер-клас з розпису писанок

У переддень жіночого свята в "Мистецькій вітальні" Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г.Короленка пройшов майстер-клас з розпису писанок, який провів студент 5-го курсу факультету початкового навчання НУЧК імені Т.Г.Шевченка Сергій Гончаренко.

З розповіді модератора заходу присутні дізналися багато цікавої інформації, яка була підкріплена відеофільмом та книгами про писанкарство з фонду відділу мистецтв.

Писанка – це яйце, декороване традиційними символами, які пишуться за допомогою воску й барвників.

Писанки усієї України не схожі між собою, вони різняться нанесеними елементами і символами. Проте значення кольорової гами та символіка подекуди збігається в різних регіонах, оскільки всі українці бажали для себе доброї долі, миру та спокою.

Для розпису яєць використовується писачок – невеличка дерев'яна паличка, на якій тим чи іншим способом закріплюється резервуар для розтопленого воску з кінчиком для малювання, діаметр якого відповідає обраній техніці розпису та розміру деталей.

Для виготовлення писанок відбирають курячі яйця. Попередньо їх миють у воді, розчинивши в ній трохи харчової соди. Потім яйця кладуть у легкий розчин оцту. Коли вони просохнуть, приступають до розписування. Найчастіше це роблять за допомогою воску.

Писанку за всіх часів дарували на знак перемир'я, побажання здоров'я та краси, сили та врожаю. На даний час дуже важливим для кожного українця є розпис писанок – це спорідненість поколінь через народну творчість, етнічне усвідомлення особистості, розуміння духовності своїх предків та відчуття приналежності до великої, талановитої і сильної української нації.

Українська писанка по праву вважається шедевром декоративно-ужиткового мистецтва. Учасники майстер-класу були дуже вдячні Сергію Гончаренку за широке висвітлення теми, професійне навчання розпису писанок та можливість доторкнутися до прекрасного і створити своє унікальне маленьке диво.

 

За матеріалами офіційної веб-сторінки
Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г.Короленка
http://libkor.com.ua/index.php?id=1&sid=0&pid=3&year=2018&tab=1&item=3067

 

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG