Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Як турбуватися про ментальне здоров’я: в області спланували заходи на найближчі роки

Залиште оцінку
(0 голосів)
Як турбуватися про ментальне здоров’я: в області спланували заходи на найближчі роки

16 жовтня 2024 року в Чернігові відбулось фінальне обговорення обласного плану заходів на 2024-2026 рр. з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні.

Це – стратегічний документ, який об’єднує ключові заходи для узгодження дій на рівні області: органів влади, місцевого самоврядування та організацій, що працюють у сфері психічного здоров’я й надання психосоціальних послуг.

Захід організовано за підтримки Представництва в Україні міжнародної Організації Save the Children International  та Регіональної Технічної Робочої Групи з ПЗПСП Київського Хабу (UN OCHA).

Серед учасників — були представники Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка – проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Панченко В.І., директорка Навчально-наукового інституту психології та соціальної роботи Завацька Л.М., кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології Полетай В.М., фахівець відділу з питань молодіжної політики та іміджевої діяльності Гомбалевська П.

Регіональна координаторка програми «Ти як?» Інна Чистенко розповіла про реалізацію Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», роботу сервісу «Швидкодопомога» (онлайн-мапа надавачів послуг з психосоціальної підтримки та психічного здоров’я).

До участі доєдналась заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк. За її словами, з початку реалізації в області програми «Ти як?» вдалося  досягти значних результатів щодо реагування на виклики, пов’язані з ментальним здоров’ям.

Учасники зібрання поділились напрацюваннями щодо розробки обласного плану заходів на 2024-2026 рр. з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні.

Так, у сфері соціального захисту в документі буде відображено, зокрема запровадження комплексної соціальної  послуги з формування життєстійкості, також прискорення і спрощення процесу отримання соціальної допомоги.

В освітній галузі серед напрямів роботи – забезпечення закладів освіти достатньою кількістю практичних психологів та соціальних педагогів, проведення програми «Вибір» соціальними педагогами та психологами міста та області, проведення конкурсу відеоробіт «Я ОК!», супервізійна допомога практичним психологам, розвиток напряму дистанційної психіатричної допомоги дітям.

Про напрямки діяльності міжнародної неурядової гуманітарної організації Save the Children International розповів радник з питань ПЗПСП Віктор Вус. ЇЇ мета – поліпшення життя дітей шляхом покращення освіти, охорони здоров’я та економічних можливостей, а також надання надзвичайної допомоги у разі стихійних лих, війни та інших конфліктів. Зокрема, одним із напрямів роботи є психологічна підтримка.

Крім того, учасники заходу обговорили досвід реалізації в області проєкту «Посилення спроможності закладів охорони здоров’я та формування стійкості працівників медичної сфери», в межах якого проводились тренінгові заняття, колективні зустрічі, індивідуальні та групові психологічні консультації для медичного персоналу лікарень, а також провели практичне заняття щодо акумулювання запитів та формування наявних потреб у сфері психосоціальної допомоги.

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG