Міжінститутський історико-філологічний семінар

Залиште оцінку
(1 голос)
Міжінститутський історико-філологічний семінар

Міжінститутський семінар-дискусія «Хто ми? Чиїх батьків ми діти?» до 155-річчя від дня народження українського письменника, історика, громадського та політичного діяча Михайла Сергійовича Грушевського (1866-1934) відбувся 20 жовтня на платформі Zoom.

Організаторами виступили філологічний факультет НУЧК (кафедра української мови і літератури) і Навчально-науковий інститут історії та соціогуманітарних дисциплін імені О.М.Лазаревського (дослідницький центр історії релігії та церкви), приєдналися до дискусії Інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Чернігівський обласний педагогічний ліцей (студенти історико-філологічного спрямування).

Семінар пройшов у вигляді маленької конференції: кілька змістовних доповідей, кілька коротких повідомлень та активне обговорення спірних питань щодо національної ідентифікації, що тривало в чаті та вживу. Попри пізній час (семінар розпочався о 19-00) учасники проговорили понад дві години – не було змоги попрощатися та припинити спілкування. Постать Грушевського багатьом відкрилася по-новому: його літературні твори, щоденник, його складний життєвий шлях та еволюція політичних поглядів дали поштовх до роздумів про наше сьогодення та долю українського народу.

У дискусії взяли участь: доценти кафедри української філології Олена ВолодимирівнаСазонова, Світлана Михайлівна Шуміло, професор тієї ж кафедри Ольга Олександрівна Лілік, доцент кафедри історії української літератури, теорії літератури і літературної творчості, заступник директора з навчально-методичної роботи Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Надія Янковець, ліцеїсти історико-філологічного профілю ЧОПЛу Інна Навроцька, Аліна Кир’ян, Юля Бойправ,Віка Козлова,Валерія Хоменко,Катя Логвиненко.

Студенти Інституту історії та соціогуманітарних дисциплінОлександр Кондратенко таВлада Блохіна розповіли про життєвий шлях Михайла Грушевського. Аспірант того самого інституту Володимир Чистяков зробив огляд політичної діяльності письменника.Віталій Авраменко (філологічний факультет, 2 курс) розповів про літературне життя Грушевського. Магістрант філологічного факультету напрямку «Культурологія» Ярослав Сінчук проаналізував уривки зі щоденника М.С.Грушевського та ініціював дискусію про культуру ведення щоденників. Студенти 2-го курсу філологічного факультетуВероніка Лашук,Олена Гук таІрина Рула продемонстрували літературознавчі навички, проаналізувавши твори М.С.Грушевського «Предок», «Ідеш, брате, на Вкраїну?», «Ой скільки часу кидають Країну»; Аліна Доброскок розповіла про літературознавчі студії М.С.Грушевського. Магістрант Інституту історії та соціогуманітарних дисциплін Володимир Солохненко запропонував поміркувати про актуальність соціально-політичних пошуків М.С.Грушевського та ініціював жваву дискусію з цього приводу. Майстерно провели семінар студенти 4 курсу філологічного факультету Олександр Білогура та Ольга Марченко.

Дякуємо всім присутнім за гарно проведений час, можливість поспілкуватися з викладачами та студентами з інших кафедр та інститутів, сподіваємося на подальшу співпрацю істориків і філологів і запрошуємо всіх охочих приєднуватися до нашої великої родини.

Анастасія ГАЩЕНКО

 

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG