Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка
T.H. Shevchenko National University «Chernihiv Colehium»
НУЧК імені Т.Г Шевченка

Таємниця Равенни

Залиште оцінку
(1 голос)
Таємниця Равенни

13 вересня за сприяння громадської організації «Вектор Плюс» й ННІ історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського у приміщенні читального залу ЧНПУ, відбулася зустріч із загадковою авторкою книги «Декоративні тканини у мозаїках Равенни: семантика і культурно-смисловий контекст»  Юлією Геннадіївною Матвєєвою, у якій взяли участь студенти філологічного, технологічного, психолого-педагогічного та природничо-математичного факультетів. Зала була «наповнена» невимушеною атмосферою, що сприяло натхненному слуханню. 

На початку виступу дослідниця зазначила: «Я не лише мистецтвознавець. У мені зібралося щасливе поєднання... Власноруч умію робити майже все. Практично, немає технік, яких би я не знала». Юлія Геннадіївна понад двадцять років займається вивченням церковних тканин, та на цьому список її досягнень не закінчується. Попри всю складність вивчення давньогрецької мови, дослідниця змогла «розгадати» її таємницю. Давньогрецькі слова читає легко і беззастережно, мов ті, що написані рідною мовою.

Під час лекції представила мозаїки Равенни, зокрема, зображені на них тканини (V-VII ст.). Незважаючи на те, що самі зображення доволі таки знамениті, різноманіття тканин залишалося таємницею. Авторка монографії поділилася ідеями, щодо символіки ранньовізантійських тканин. Передусім, розповіла про «секрет» української квітки мальви, яка неабияк пов'язана із культурою візуального мистецтва. А на сам кінець додала: «Мистецтво заворожує нас красою. Воно спонукає до роздумів».

 

Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка

T.H. Shevchenko
National University
«Chernihiv Colehium»

КОНТАКТИ

З нами можна зв'язатись за вказаними контактами

Адреса: 14013, м Чернігів вул. Гетьмана Полуботка, 53

Телефони:

Приймальна комісія (0462) 941-081

(073) 104 82 73
(096) 506 28 20

Приймальня ректора (0462) 941-170

Загальний відділ (0462) 941-178

 

Ми в соціальних мережах FB IG YT TG TG