Print this page

До 100-річчя з дня народження Андрія Андрійовича БЕРЛІЗОВА

Залиште оцінку
(1 голос)
До 100-річчя з дня народження Андрія Андрійовича БЕРЛІЗОВА

18-го жовтня 2020 року виповнилося б 100 років Берлізову Андрію Андрійовичу. Поколінню Андрія Андрійовича випала нелегка доля: війна, розруха, голод. Але, мужньо подолавши всі ці життєві тортури, здобувши педагогічну освіту, плеяда викладачів Чернігівського державного педагогічного інституту імені Т.Г. Шевченка увійшла в історію закладу, як професіонали, люди виняткової чесності, порядності, педагоги широкого емоційного запалу.

Понад сорок років пропрацював Андрій Андрійович в педінституті, обіймаючи різні посади: завкафедри мови та літератури, декан факультету педагогіки та методики початкового навчання, доцент кафедри мови та літератури.

Колишні студенти згадують цікаву особливість Андрія Андрійовича: він знав чи не кожного студента не тільки на прізвище, але й на ім’я та по батькові , звідки він родом. Ця обізнаність не тільки згуртувала навколо нього студентський колектив, але й давала йому невичерпне джерело знань про діалекти Чернігівщини, які були предметом його наукових інтересів і вилилися згодом у кандидатську дисертацію. До речі, Андрій Андрійович був особисто знайомий з Михайлом Андрійовичем Жовтобрюхом та Борисом Миколайовичем Куликом - авторами славнозвісного підручника ”Курс сучасної української літературної мови,“ посилання на окремі тези з дисертації Андрія Андрійовича можна знайти в ’’Великому тлумачному словнику сучасної української літературної мови“.

Він любив українську мову, знав, відчував її, плекав.

Т.Г. Шевченко писав: ”Раз добром нагріте серце - вік не охолоне.“ Отак і все добро, посіяне Андрієм Андрійовичем Берлізовим «проросло» вдячністю в душах студентів, залишилось у спогадах випускників, колег, знайомих, усіх кого колись доля звела з цією унікальною, чудовою людиною,прекрасним мовознавцем і талановитим педагогом!

 

Останні новини користувача НУЧК