Print this page

38 річниця Чорнобильської катастрофи

Залиште оцінку
(1 голос)
38 річниця Чорнобильської катастрофи

26 квітня 1986 року. Вибух і пожежа на Чорнобильській АЕС… Величезна радіоактивна хмара накрила своїм смертоносним крилом майже всю Європу. За Міжнародною шкалою ядерних подій аварії на ЧАЕС присвоєно сьомий рівень небезпеки – найвищий.

Це офіційна, «суха» інформація про наймасштабнішу катастрофу в історії ядерної енергетики.

А що ж за «лаштунками»? А за ними – море людських сліз, знівечені долі і тисячі смертей. До мовного вжитку «входять» слова – евакуація, ліквідація наслідків, променева хвороба.

З найближчих населених пунктів евакуйовано понад 100 тисяч людей. Назавжди, без можливості повернутися. Десятки тисяч здорових чоловіків мобілізовано на ліквідацію наслідків аварії. Значна частина з них помре в найближчі роки. Це до них, до справжніх героїв назавжди «причепиться» страшне слово – ліквідатори.

Нині на благодатній Українській землі триває страшна, кровопролитна війна. І сьогодення вимушено «народжує» нових героїв – ратних. Сьогодні Україну рятують вони.

Але в далекім 1986 році й у подальші роки героями, рятівниками всього живого в Європі були саме вони – ліквідатори. Це їхніми руками гасилася пожежа, збирався смертоносний графіт, знезаражувались сотні гектарів землі, будувався рятівний саркофаг.

Це вони – чорнобильці-ліквідатори – втихомирили пекельний мирний атом, що вмить оскаженівши, наробив стільки лиха.

Не забуваймо про них. Про мертвих і живих. Вони свою війну виграли. Низькоуклінно дякуємо їм за ту перемогу!

Віримо, що буде й Велика Перемога!

 

Останні новини користувача НУЧК