Print this page

Мистецька освіта як свято

Залиште оцінку
(2 голосів)
Мистецька освіта як свято

Початок червня ознаменувався для творчої молоді нашого університету унікальною подією – виїзною Школою молодого соціального актора, яка відбулася на базі Освітнього будинку прав людини у с.Количівка.

Організатори – ГО «Жменя» у рамках культурного проекту «Соціальний театр – мода на добре мистецтво» за фінансової підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні створили умови для проведення дуже насиченої програми.  Навчальна програма розрахована на акторів студентського соціального театру «EX LIBRIS», які вже упродовж проектного часу поставили 2 вистави (лірико-епічну драму про життя і творчість О.Довженка для студентів та старшокласників  та казку-ігротеку «Червона Шапочка і музичний вовк», показану для 100 дітей-сиріт Чернігівської області на святі 1 червня у обласному палаці творчості дітей та юнацтва).

Під час виїзної школи молодь здобувала теоретичні знання з арт-терапії та вчилася їх впроваджувати в інклюзивній освіті (тренер – Олена Трубенок, ГО «Голос батьків»), відомості з історії української сценографії (лектор  – кандидат мистецтвознавства  Олена Пономаревська, заступник директора Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана).  Тренінг з хореографії було побудовано Олександром Овчинніковим так, щоб охопити і європейську (вальс), і латиноамериканську (румба) складові. Дуже корисним виявився тренінг з анімації, адже Софія Аксюта зуміла показати і навчити дитячим іграм для різних вікових груп, правильно розподіляти час, тримати увагу  групи на аніматорі. Ексклюзивними виявилися думки з приводу розвитку сучасної режисури як ідейної основи театрального мистецтва молодого чернігівського режисера Євгена Сидоренка, який провів творчу зустріч з аматорським колективом та показав майстер-клас з  основ координації рухів акторів.  Дуже насиченими та емоційно піднесеними були заняття Євгенія Бондаря, актора Чернігівського обласного українського академічного театру імені Т.Г.Шевченка з акторської майстерності та сценічної пластики. Професійний актор знайшов ключ до більшості сердець через тренінги, у яких команди малювали звуками картини та ставили сіквели і пріквели до класичних живописних полотен.

Додатковими опціями стали заняття з історії костюму та історії музики від Анатолія Новака. Художній керівник театру, доцент кафедри філософії та культурології ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка Марина Каранда не залишила своїх вихованців навіть у вільний від тренерів час, організувавши на виїзді літературно-музичний вечір, де інтелектуальна молодь писала вірші-буріме, вгадувала пісні за окремими рядками, перекладала з іноземних мов імена своїх товаришів, складала біографії хенд-мейдним персонажам, розвивала асоціативне мислення, збагачувала мистецтвознавчу лексику та дивилася фільм про великого творця музичного театру – Вольфганга Амадея Моцарта.  

Мистецька освіта у виїзній Школі молодого соціального актора стала справжнім святом для майже трьох десятків студентів, що обрали для себе театр «EX LIBRIS» творчою справою.

 

Останні новини користувача НУЧК