Print this page

Освітній модуль «Ромські студії в ЧНПУ»

Залиште оцінку
(3 голосів)
Освітній модуль «Ромські студії в ЧНПУ»

Відсьогодні Навчально-науковий інститут історії долучився до досліджень українських ромів шляхом запровадження в освітній процес студентів 3 курсу нового курсу «Ромські студії в ЧНПУ», який матиме міждисциплінарний характер і буде спрямований на подолання ромофобії, подолання забобонів і стереотипів, дискримінації за етнічною ознакою шляхом вивчення та популяризації історії та культури ромів України.

Тож, про все по порядку. 3 листопада 2016 року за ініціативи ГО «Вектор Плюс», Навчально-наукового інституту історії, у партнерстві з Інститутом української археографії та джерелознавства імені М.С.Грушевського НАН України, за підтримки Ромської програмної ініціативи Міжнародного форму «Відродження» відбулося відкриття інноваційного проекту – освітнього модулю «Ромські студії в ЧНПУ».

Привітали учасників проекту та усіх присутніх перший проректор, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків професор В.О.Дятлов, заступник директора з наукової роботи та міжнародних зв’язків Інституту історії доцент М.К.Кеда, голова Чернігівської міської громадської організації «Романо-дром» М.А.Казанська, керівник проекту, доцент О.Г.Воронко, представник Київського міського історичного та культурно-просвітницького товариства «Романіпе» В.П.Сухомлинів та координатор молодіжного напряму Чернігівської міської громадської організації «Романо-дром» А.Б.Казанська. Усі вони висловилися за налагодження міжкультурного діалогу.

Презентувала сутність і зміст проекту старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства імені М.С.Грушевського НАН України Н.О.Зіневич, котра й провела першу лекцію «Вступ до курсу «Ромські студії».

У межах проекту викладатиметься новий навчальний курс «Ромські студії», будуть писатися курсові роботи за ромською тематикою, друкуватимуться наукові статті студентів, буде проведено навчально-методичний тренінг тощо. До викладання дисципліни та для рецензування програми і навчально-методичного посібника з курсу «Ромські студії» будуть залучені вітчизняні науковці-ромологи (Н.О.Зіневич, О.Бєліков) та їхні іноземні колеги.

Бажаємо успіхів та вдалої реалізації поставлених завдань усім учасникам цього проекту!

 

Останні новини користувача НУЧК