Print this page

«Дивосвіт природи Ялівщини»

Залиште оцінку
(2 голосів)
«Дивосвіт природи Ялівщини»

7 жовтня 2016 року відбулося відкриття навчальної екологічної стежки «Дивосвіт природи Ялівщини», у якому взяли участь перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Л.В.Сахневич, директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА К.В.Тканко, перший проректор нашого університету професор В.О.Дятлов, викладачі хіміко-біологічного факультету та студенти-екологи університету, представники міського центру туризму, учні шкіл і екологічна громадськість.

Екологічні стежки – це спеціально обладнані маршрути природної території, який створюється з освітньою метою, він прокладений через різні екологічні системи й інші об’єкти та надає можливість для глибшого вивчення природи, пізнання її таємниць; стежки виступають одним з найбільш ефективних засобів повноцінного спілкування з природою, оскільки мають оздоровче, рекреаційне, просвітнє та навчально–виховне значення.

Відрита екологічна стежка «Дивосвіт природи Ялівщини» була розроблена завідувачем кафедри екології та охорони природи ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка  Ю.О.Карпенком, а її впорядкування  здійснено за рахунок коштів обласного природоохоронного фонду та організаційній підтримці Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації (директор К.В.Тканко) і РЛП «Ялівщина» (директор В.О.Свердлов).

Довжина навчальної екологічної стежки «Дивосвіт природи «Ялівщини»  – 2 км, час проходження – 1 година, з екскурсоводом - 1,5 години. Режим використання екологічної стежки передбачає проведення навчальних екскурсій для бажаючих, навчальних занять, науково–дослідницької роботи для учнів та студентів, методичних семінарів і тренінгів для вчителів та науковців.

Своєрідність орографічних і ґрунтово–гідрологічних умов сприяє формуванню досить різноманітних екотопів та умов зростання.  Структура стежки включає 14 зупинок.

На екологічній стежці відвідувачі отримують усну (за допомогою екскурсовода) або письмову (стенди, аншлаги, буклет і іншу) інформацію про ці об’єкти.

З метою формування екологічної культури на екологічній стежці встановлені норми поведінки у природі, дотримання яких є обов’язковим (не можна!: палити багаття, зривати рослини, галасувати, торкатися гнізд і кладок птахів, збирати лікарські рослини, збирати гриби, руйнувати грибниці та інше).

На сучасному етапі комунальний заклад Чернігівської облради РЛП «Ялівщина» розбудовуюється як важливий природоохоронний, науково-освітній та рекреаційний центр не тільки міста Чернігова, але і Чернігівської області.

Інформаційна довідка

«Ялівщина» – природно-історична місцевість у північно-східній частині міста Чернігова, на лівому березі річки Стрижень, на території якої знайдені поселення: епохи бронзи (ІІ тис. до н.е.); раннього заліза (VII – IV ст. до н.е.); київського типу (III – V ст.); волинцевсько-київського типу (VIII – IX ст.) давньоруське (IX – XIII ст.).

В одному з випусків «Праць Чернігівської губернської архівної комісії» перше письменне згадування про «Ялівщину» датується 1672 роком та пов’язується з ім’ям власника млина на річці Стрижень – Василя Ялоцького.

Становлення і розвиток території «Ялівщини» пов’язаний з діяльністю Чернігівського ботанічного саду (1946–1963 рр.). Колекція ботанічного саду налічувала 480 видів, 720 сортів декоративних рослин. Рішенням Чернігівського облвиконкому № 121 урочище «Ялівщина» площею 83 га було затверджене 28 березня 1964 року як пам’ятка природи місцевого значення.

З 10 червня 1972 року Рішенням Чернігівської обласної ради 83 га «Ялівщини» було віднесено до категорії парк – пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення 28 вересня 1989 року. Рішенням Чернігівської обласної ради № 164 «Ялівщину», як парк пам’ятку (площею 83 га), значно скорочено, та частково переведено категорію лісового заказника місцевого значення  площею 6,2 га.

28 березня 2014 році  рішенням виконкому облради урочищу «Ялівщина» було запропоновано надано природно-заповідний статус – регіонального ландшафтного парку площею 168,7 га., якій було затверджено рішенням Чернігівської облради 15 червня 2014 року.

 

Юрій Карпенко,
завідувач кафедри екології та охорони природи
ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка

 

Останні новини користувача НУЧК