Print this page

На хіміко-біологічному факультеті – «Скарбниця Деметри 2016»

Залиште оцінку
(1 голос)
На хіміко-біологічному факультеті – «Скарбниця Деметри 2016»

Культ Деметри - богині землеробства, берегині всього живого на землі, має давні корені. У індоєвропейських народів її називали Матір'ю Землею (грец. Demeter, слав. Мати-Сира Земля, інд. Prthivi-Matar). У древніх греків Деметра - «благрородна богиня», хранительниця життя, що навчила людство господарювати на землі.

Не випадково традицію шанування богині родючості та землеробства у вигляді своєрідного свята відновлено у вигляді осіннього заходу «Скарбниця Деметри 2016». Цьогорічний конкурс-виставка проходив 26 вересня 2016 року і був присвячений символам природного багатства України.

У програмі свята відбулися такі заходи, як виставка осінніх композицій «Україна в квітах та плодах», дегустація смачних дарів природи, фіточай із корисних цілющих трав, виставка стіннівок «Неповторні дні літа». 

У заході брали участь студенти різних академічних груп факультету і учні ЗНЗ №5 м.Чернігова та Чернігівського обласного педагогічного ліцею.

Журі з викладачів кафедри екології та охорони природи і студентів хіміко-біологічного факультету достойно оцінило виставкові роботи та відзначило учасників в таких номінаціях як «Хімія осені» (11-12 групи), «Краса осені» (13-14 групи), «Родзинки осені» (16 група), «Патріотична осінь» (17 група), «Еко-осінь» (22 група), «Україна та її символи» (24 група), «Художниця осені» (43 група), «Ексклюзив осені» (52 група), «Букет осені» (53 група), «Мить осені» (ЗНЗ №5 м.Чернігова), «Гармонія осені» (Чернігівський обласний педагогічний ліцей).

Призовий фонд конкурсу, який складався з корисних канцелярських дрібничок – від крейди та олівців до маркерів і магнітів для дошки, забезпечила профспілка студентів університету.

Серед ексклюзивних експонатів – п'ятикілограмовий  качан капусти сорту Мегатон, шестикілограмовий буряк сорту Центаріон, український прапор з чорнобривців та агератуму, вирощених на базі навчально-наукової станції університету, а також дегустаційні дари від викладачів – солодка цибуля сорту Екскібішен та фіолетова сорту Ялтинська від Олександра Васильовича Лукаша, жовті, червоні, фіолетові та оранжеві перці від Юрія Олександровича Карпенка, фіолетові (баклажани) з банки та полуничне варення від Тетяни Миколаївни Жиліної, запашний фіточай від студентів 22 групи та багато іншого цікавого і несподіваного.

Усі отримали задоволення і від дегустації, і від ароматного фіточаю, а в цілому на третьому факультетському поверсі було створено своєрідний осінній колорит до дня вчителя.

Юрій Карпенко,
завідувач кафедри екології та охорони природи
ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка

 

Останні новини користувача НУЧК