Print this page

Декада української мови і писемності

Залиште оцінку
(2 голосів)
Декада української мови і писемності

Викладачами кафедри мов і методики їх викладання факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв 5-15 листопада 2019 року було проведено Декаду української мови і писемності. Було проведено різноманітні заходи.

24 листопада у меморіальному музеї М. Коцюбинського відбулося чергове засідання обласної літературної студії «Гарт».

Студію було присвячено сумним подіям Голодоморів в Україні, а також відбулася презентація книги «Життя – не сон» Ганни (Верес) Демиденко. Керівник літературної студії – зав.кафедри мов і методики їх викладання факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв НУЧК імені Т.Г.Шевченка О.Б.Мамчич.

 14 жовтня 2019 року відбулася традиційна Покровська книжкова толока, у який брали участь Мамчич О.Б (доцент, зав.кафедри мов і методики їх викладання), Нікітіна Н.П. (доцент мов і методики їх викладання).

Головною локацією фестивалю стала центральна Алея Героїв в Чернігові. Там були розгорнуті виставка-продаж книг українських видавництв та Алея майстрів, працювали "Книгарня на колесах", "Безпрограшна книжкова лотерея", книжкова фотозона, дитяча локація, проходили автограф-сесії та майстер класи з народних ремесел, зі сцени звучав "Поетичний калейдоскоп" поетів та бардів. Одночасно заходи проходили ще на інших локаціях – у дорослій та дитячій міських бібліотеках і книгарні "Інтермеццо", у Центральній бібліотеці ім. М М.Коцюбинського.

 

 

У Чернігові відбувалися заходи ІІІ Міжнародного фестивалю інтеграції слова у сучасному арт-просторі Lуtavrу (9-11 жовтня 2019 року)

 

 

Сучасні письменники, літературознавці, журналісти з України та з Польщі, Литви, Хорватії, Білорусі, В’єтнаму, Туреччини, Грузії, Чехії, Румунії, Греції, Великобританії, Сербії виступили у школах, університетах, бібліотеках, музеях Чернігова, Ніжина, Корюківки, Бахмача, Остра та Седнева.

Двома локаціями фестивалю став факультет дошкільної, початкової освіти і мистецтв НУЧК імені Т.Г.Шевченка. Активну участь у їх організації і проведенні взяли Мамчич О.Б., Максак І.В., Райська Л.Г., Мірошник І.В. та студенти факультету.
Підсумком фестивалю стало видання альманаху "Литаври" з творами учасників фестивалю, презентація якого проходила у Чернігівському музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського.

 

 

 26 жовтня 2019 року відбулася творча зустріч білоруських та чернігівських письменників, присвячена пам’яті білоруського письменника Уладзіслава Ахроменка.

Ця українсько-білоруська зустріч тривала шість годин поспіль: щиро спілкувалися, звучали вірші та пісні – білоруською і українською мовами. Прозвучала ідея надалі зробити такі зустрічі традиційними – проводити українсько-білоруський форум ім. Уладзіслава Ахроменка в Чернігові щороку. Участь у зустрічі брала голова Чернігівського обласного осередку «Конгрес літераторів України», поетка, зав.кафедри мов і методики їх викладання факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв НУЧК імені Т.Г.Шевченка Мамчич О.Б.

 

 

10 жовтня в рамках ІІІ Міжнародного фестивалю інтеграції слова у сучасному арт-просторі «Lуtavrу» в музеї-заповіднику відбулася зустріч із українською поетесою Мар’яною Савкою.

Мар’яна Савка – авторка збірок «Малюнки на камені», «Гірка мандрагора», «Бостон-джаз», «Пора плодів і квітів». Пише вона і для дітей – «Лапи і хвости», «Казки про Старого Лева», «Босоніжки для стоніжки». Мар’яна Савка – лауреат Міжнародної журналістської премії імені Василя Стуса. У зустрічі з поеткою взяла участь доцент кафедри мов і методики їх викладання факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв Нікітіна Н.П. зі студентами ІІ курсу історичного факультету.

 

  

 

 У Чернігівському Молодіжному театрі 27 та 28 вересня відбулися прем’єрні покази вистави «Мазепа», за п’єсою українського драматурга, дослідника театральних, ігрових технологій Володимира Клименка.

Вистава стала сміливим та інтригуючим експериментом режисера Романа Покровського. До перегляду вистави долучилися доцент кафедри мов і методики їх викладання Нікітіна Н.П. зі студентами І курс ф-ту ДПОМ та ІІ курс історичного ф-ту.

 

 

 

 

 У жовтні завершився проект "Мандрівний поетичний бібліопростір А+", який реалізувався за підтримки Українського культурного фонду.

Його метою було сприяння популяризації творчості україномовних поетів Чернігівщини. У проекті активну участь взяла О.Б.Мамчич, зав.кафедри мов і методики їх викладання НУЧК імені Т.Г.Шевченка. Результатом проекту "Поетичний бібліопростір А+" стала збірка поезій учасників.

 

 

 8 листопада 2019 року відбувся Всеукраїнський диктант національної єдності.

Його писали також і в НУЧК імені Т.Г.Шевченка. Активну участь у ньому взяли доценти кафедри мов і методики їх викладання Барнич О.В., Янко Н.О., Дженджеро О.Л. зі студентами університету.

 

 

 

 

20-22 листопала 2019 року відбувся п’ятий, виїзний, модуль спільного проєкту ГО «Освіторія» й Києво-Могилянської бізнес-школи — «Школа освітніх управлінців», учасницею якого є кандидат педагогічних наук, доцент кафедри мов і методики їх викладання Дженджеро Оксана Леонідівна.


Упродовж кількох днів учасники піврічного проєкту «Школа освітніх управлінців» відвідали 9 навчальних закладів різних міст України (Київ, Львів, Житомир, Умань тощо) з інноваційними підходами у викладанні й управлінні, організації навчального середовища. Виїзний модуль і спілкування з колегами подарували багато вражень, інсайтів, нових ідей. У грудні завершується навчання в «Школі освітніх управлінців» і відбудеться захист проектів.

 

 

 

 

Останні новини користувача НУЧК