Print this page

Mезинський національний природний парк – 13 років на теренах захисту довкілля України

Залиште оцінку
(5 голосів)
Mезинський національний природний парк –  13 років на теренах захисту довкілля України

    8 лютого 2019 року відбулася урочиста нарада, присвячена черговій річниці створення Мезинського НПП, на якій обговорювалися питання здобутків парку, напрямів його наукової діяльності, заходів еколого-освітнього і біотехнічного змісту та рекреаційні аспекти функціонування установи.


    Тринадцять років тому, 10 лютого 2006 року, Указом Президента України створено Мезинський національний природний парк (далі – Мезинський НПП). Увесь цей час природний парк гармонійно поєднує такі важливі функції як збереження біологічного і ландшафтного різноманіття, з однієї сторони, та створення умов для відпочинку населення та розвитку рекреації – з іншої, оскільки регіон, де розташований парк, багатий на археологічні та історико-культурні пам’ятки та відомий за межами Чернігівщини завдяки Мезинській палеолітичній стоянці мисливців на мамонта.
     На Чернігівщині функціонує 665 об’єктів природно-заповідного фонду, загальною площею 261,23 тис. га, що складає 7,83 % від загальної площі області. Мезинський НПП є одним із найбільших і найважливіших заповідних об’єктів області, що підтверджує його особливу роль у розв’язанні стратегічних задач зі збереження біологічного і ландшафтного різноманіття та формування національної і загальноєвропейської екологічної мережі.
     Територія НПП (його площа становить 31035,2 га) – це унікальний осередок біорізноманіття, де гармонійно поєднуються краса поліського краю, тисячолітня історія людства та сучасна модель збалансованого природокористування. Даний природоохоронний об’єкт забезпечує збереження біорізноманіття та ландшафтів, займається системою моніторингу довкілля, сприяє вирішенню екологічних проблем та екокультурному спілкуванню населення. Територія НПП має значне біорізноманіття, яке налічує понад 700 видів судинних рослин та 300 видів хребетних тварин.
    Зі створенням Мезинського НПП значно покращилася екологічна ситуація району, а саме: істотно скоротилися браконьєрство і самовільні рубки, відновилася чисельність мисливської фауни, взяті під охорону окремі оселища рідкісних видів рослин, тварині і грибів. Так, протягом 2018 р. працівниками служби державної охорони установи проводилися щоденні патрулювання його території, було проведено 103 рейди щодо перевірки вимог природоохоронного законодавства (в тому числі 18 – з місцевими правоохоронними органами, 5 – з рибним патрулем у Чернігівській області). За фактами порушення природоохоронного законодавства було видано 50 приписів, складено 56 протоколів і 107 актів про вилучення знарядь незаконного добування природних ресурсів (96 сіток, 11 петель). Всі протоколи передані на розгляд до Коропського районного суду в Чернігівській області.
     У рамках щорічних природоохоронних заходів по підгодівлі диких звірів взимку, на території природоохоронних відділень нацпарку працівниками служби державної охорони природно-заповідного фонду для лісових мешканців проводяться підгодівлі розкладається сіно, розвішуються кормові віники, розсипаються зернові. А у спеціально облаштованих для цього солонцях розміщуються шматки солі-лизуна, яка компенсує копитним зимову нестачу мінеральних речовин. Ці кормові майданчики відвідують не тільки великі тварини, але і зайці, білки, мишоподібні гризуни, деякі зимуючі птахи (круки, сойки, сороки, синиці та інші).
     Парк став одним із головних центрів екологічного, духовно-патріотичного виховання дітей, молоді та населення не тільки району, але і Чернігівської області. Так, у жовтні 2018 р. тут відбулася ІІ міжнародна науково-практична конференція «Проблеми екології та еволюції екосистем в умовах трансформованого середовища», яка зібрала близько 50 науковців з різних куточків нашої держави та сусіднього закордоння, та засвідчила ефективність міжнародної співпраці НПП із науково-дослідними установами, в тому числі й зарубіжними. За 2018 р. вийшли друком науковцями НПП було надруковано 27 наукових та науково-прикладних публікацій. А фотовизитівка Мезинського НПП "Десна з Пузиревої гори" стала емблемою ІІ міжнародної науково-практичної конференції NARBAC 2018, яка проходила у вересні 2018 року у Поморській Академії у Слупську (Польща).
      Територія Мезинського НПП стала базою 2 наукових експедицій: Мезинська археологічна експедиція на виконання «Обласної цільової програми археологічних досліджень у Чернігівській області на 2013-2020 рр.» (серпень 2018 р.) та експедиція Дослідної станції лікарських рослин ІАП НААН України в рамках виконання науково-дослідної теми «Генофонд рослин», з метою формування генетичного різноманіття Національного банку генетичних ресурсів рослин України (серпень 2018 р.).
      На території Мезинського НПП (у червні-серпні 2018 р.). проведено 3 навчально-польові практики зі студентами Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, зокрема: хіміко-біологічного відділення природничо-математичного факультету (з ландшафтної екології та ботаніки), Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського. (археологічна). Також цікавою була на території НПП практика з природничих дисциплін студентів Рішельєвського ліцею м. Одеси.
      Для школярів місцевих шкіл ресурсами екоосвітян НПП проводяться еко-уроки, природоохоронні конкурси, акції, екотурніри, прокладені еколого-краєзнавчі маршрути. За минулий рік – це понад 30 еколого-освітніх заходів. За підтримку у проведенні природоохоронної акції «Дерево миру» з посадки дерев та благоустрою території Мезинський НПП відмічений Подякою обласної організації Товариства охорони природи України.
       У літній період 2018 р. із учнями пришкільних таборів Коропської, Вербівської, Крисківської, Покошицької, Шабалинівської, Сохачівської шкіл були проведені пізнавальні екскурси історичним минулим Сіверського краю: екскурсії в Мезинському археологічному музеї; дивувалися різноманіттю тваринного і рослинного світу НПП в природничому відділі візит-центру та пройшлися екологічною стежкою «Дивосвіт природи краю, де ходили мамонти», родзинкою якої став пошук белемнітів. В цей період були також і школярі з інших міст Чернігів, Сосниця, Мена, Холми, Новгород-Сіверськ, Шостка (всього 328 чоловік).
     Також Мезинський НПП володіє значним рекреаційним потенціалом для розвитку еколого-пізнавального, культурологічного, а також спортивного (кінного, велосипедного) туризму.
     За час функціонування НПП започатковано автобусно-пішохідний маршрут, 3 еколого–пізнавальні стежки, влаштовано 5 оглядових майданчиків, 11 стаціонарних зон для відпочинку – «Берізки», «Хотинь», «Вишеньки», «Старий лісосплав» та ін. У цих зонах сформована певна рекреаційна інфраструктура. При Мезинському НПП функціонує візит-центр у с.Деснянське та рекреаційно-освітній центр в с. Городище, в яких є постійно діючі виставки на природничу тематику, музейні кімнати.
     І звичайно найбільшим об’єктом попиту серед відвідувачів залишається Мезинський археологічний музей ім. В.Є. Куриленка. У 2018 р. музейні експозиції в нацпарку відвідало понад 3 тис. чоловік.
     Тут залишилося чимало чудових, незайманих куточків, де можна доторкнутися до первинної краси землі. 4 гарні фільми про Мезинський НПП відзняті журналістами телеканалу Ua.TV, тому є посилання:
https://www.youtube.com/watch?v=ewFCYvfYMJw&t=124s; https://www.youtube.com/watch?v=A8Fc4Zni600&t=9s; https://www.youtube.com/watch?v=KmnWyVyHp2w; https://www.youtube.com/watch?v=bsUdMdQ1WCc.
     Цей край чарує своїми безкраїми лісами, прекрасними озерами та джерелами. Проте найбільш мальовничі краєвиди спостерігаються вздовж річки Десни. Характерною її особливістю є незарегульованість дамбами та загатами, наявністю затонів, стариць, серед яких безліч заболочених і піщаних островів.
     Ця територія є надзвичайно привабливою, красивою та добре збереженою, а також вона відіграє важливе значення. Адже води Десни живлять чистою водою найголовнішу водну артерію України – могутній Дніпро, у басейні якого живе понад 10 млн. людей, а тому слід не допустити забруднення цієї території, а це означає дати мільйонам людей чисту воду і зберегти їхнє здоров'я.

І все ж головним чинником збереження природного багатства є усвідомлення людиною, що саме вона може запобігти невиправним втратам та зберегти це надбання для нащадків.

Директор Мезинського НПП,
Симоненко Ніна Василівна

 

Останні новини користувача Редактор