Print this page

"Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного культурного співробітництва"

Залиште оцінку
(4 голосів)
"Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного культурного співробітництва"

29 листопада 2017 року в Києві відбулося підписання грантового контракту з реалізації проекту "Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного культурного співробітництва". Головна мета проекту - об'єднати музеї Гомельської та Чернігівської областей туристичним маршрутом та налагодити спілкування і взаємодія між ними.

Координатором проекту є громадська організація "Білоруський зелений хрест", а партнерами в Чернігівській області Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка й історико-археологічний музейний комплекс "Древній Любеч".

Передбачається, що в рамках проекту буде проведений транскордонний музейний форум з тренінгами та майстер-класами, міжнародна конференція з культурно-історичної спадщини регіону та пленер у найзначніших культурно-історичних місцях Гомельщини та Чернігівщини.

Також будуть організовані круглі столи для представників музеїв, працівників культури та освіти, туроператорів і журналістів. Музеї-партнери розроблять і проведуть нові тематичні виставки та екскурсії, почне роботу інтернет-платформа, яка об'єднає інформацію про музеї і культурно-історичну спадщину регіону. У Любецькому музеї буде обладнано залу з фондами відкритого зберігання. Це буде перша подібна зала на Чернігівщині, що підніме музей на новий якісний рівень і підвищить туристичну привабливість Любеча, розташованого практично на кордоні України і Білорусі.

Підготовчий етап йде вже повним ходом. Ведуться перемовини з музеями, розробляється план маршруту і спільних заходів. Було проведено кілька робочих зустрічей як у Чернігові, так і в Гомелі.

Під час робочих поїздок відвідали Вєтківський музей старообрядництва та білоруських традицій і його філії в Гомелі, Чернігівський історичний музей ім.В.В.Тарновского, Чернігівський художній музей, Національний заповідник "Чернігів стародавній", музей історії ткацтва в смт Козелець, Остерський краєзнавчий музей та ін.

26-28 січня в складі робочої групи в Чернігові перебували художники-реставратори творчої майстерні "Басталія" з м.Мінськ. А 26 січня Степана Стурейко, культуролог і викладач Вільнюського Європейського гуманітарного університету, презентував свою книгу "Неспокійні камені. 9 есе про новий вимір архітектурної спадщини". Книга присвячена головним проблемам охорони і реставрації архітектурної спадщини, яка залишається полем конфліктів, не реалізує свій потенціал і радше ускладнює рух вперед. А все тому, що ми просто не вміємо цим користуватися. Автор показав приклади європейського і світового підходу до цієї проблематики. Презентація проходила в приміщенні Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревского Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка і викликала жвавий інтерес.

Проект буде реалізовуватись впродовж 2018 року в рамках Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства ЕаPTC Білорусь-Україна, що фінансується Європейським Союзом.

 

Олег Герасименко

 

Останні новини користувача НУЧК