Print this page

Читання за творчістю Ігоря Юркова

Залиште оцінку
(5 голосів)
Читання за творчістю Ігоря Юркова

Передостаннього жовтневого дня у читальній залі наукової бібліотеки університету  відбулися читання за творчістю нашого земляка Ігоря Юркова,

що зібрали як зацікавлене студентство і викладачів вишу, так і представників творчої еліти міста і гостей зі столиці. Захід проходив за сприяння Національної спілки письменників України, Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України», наукової бібліотеки ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка та кафедри мов і методики їх викладання.
 PA303308

Довідка:
YurkivІгор Юрков народився в Ярославлі 16 липня 1902 року (за старим стилем), ріс у Гродненській і Холмській губерніях (восени 1914 року родина переїхала до Чернігова). Вірші писав з раннього дитинства, складав рукописні альманахи (одна сторінка з автографом тринадцятилітнього Юркова збереглася в родині). У жовтні 1919 року, коли місто було зайняте денікінцями, Юрков добровільно вступив у денікінську армію - але через півроку також добровільно перейшов до червоноармійців. З Червоною Армією він дійшов до Астрахані. Воював в Азії, де занедужав туберкульозом. У 1922 році демобілізувався й облаштувався в Києві, куди з Чернігова переїхали рідні. Там Юрков починає регулярно друкуватися (хоча перша публікація - вірш "У поле" - здійснилася ще в 1919 році в журналі "Освіта" під псевдонімом Ігор Енде). Він часто буває в літоб'єднанні "Майна". Пізніше Юрков входить до групи АРП (Асоціація революційних письменників), але його постійно критикують - і в літературних гуртках, і в засобах масової інформації, - за переускладненість віршів, віддаленість від нової реальності... Юрков намагався опублікуватися в Москві, але безуспішно. 30 серпня 1929 року він помер у Боярці під Києвом від туберкульозу, там же і був похований. Єдину книгу "Вірша", що вийшла за тиждень до його смерті, він устиг потримати в руках, але поставився до неї посередньо: вірші були відібрані довільно і надруковані з перекручуваннями.

Останні новини користувача НУЧК