Print this page

Комунікативістика чи журналістика: чому навчатимуть у вишах?

Залиште оцінку
(3 голосів)
Комунікативістика чи журналістика: чому навчатимуть у вишах?

2 листопада проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Валентин Панченко та декан філологічного факультету Тетяна Стеченко взяли участь в он-лайн обговоренні перспектив впровадження в Україні освітньої галузі «Комунікативістика».

У рамках заходу відзначалося, що на сьогодні розроблено проект постанови КМУ «Про внесення зміни у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 266». У ній, зокрема, йдеться про зміну галузі знань та найменування спеціальності «Журналістика» на галузь знань «Комунікативістика» та спеціальність «Комунікації і журналістика». Таке рішення, на думку розробників проекту постанови, обґрунтоване вимогами сучасного інформаційного суспільства.

Зараз  в Україні динамічно розвивається широкий спектр різних форм та видів суспільних відносин, предметом яких є комунікативна взаємодія між суб’єктами. До їхньої сфери належать журналістика, інформаційний моніторинг та аналітика, які в останні роки вже стали самостійним напрямком професійної діяльності, зв’язки з громадськістю, розвиток стратегічних, зокрема кризових комунікацій, становлення та вдосконалення урядових комунікації тощо.

Усі ці напрямки потребують залучення молодих спеціалістів, а відповідно – сучасної системи підготовки професійних кадрів на базі вищих навчальних закладів. Водночас, чинна редакція Переліку галузей знань та спеціальностей не містить пункту підготовки фахівців для комунікативної сфери, а єдина профільна галузь знань «06 Журналістика» не здатна охопити усі зазначені напрямки.

Точка зору

Про те, що зміни такі потрібні, зазначали усі спікери. Однак, ще варто попрацювати над правильним формулюванням спеціальності. Адже, на думку багатьох науковців, поняття комунікацій є надто широким (транспортне сполучення, спілкування на побутовому рівні, зв’язки з громадськістю тощо). Серед пропозицій — спеціальність «Соціальні комунікації та журналістика».

Освітяни зауважують, що нововведення мають бути остаточно відомі вже після нового року. Адже за інших умов буде складно сформулювати правила вступу та, зрештою, провести профорієнтацію.

Що має Чернігівщина

Наразі спеціальність «Журналістика» є у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя.

Національний  університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка має спеціалізацію «Редагування освітніх видань». До того ж, на філологічному факультеті запроваджено спецкурс «Медіаграмотність». У рамках зазначеної дисципліни, на запрошення вишу, читають лекції журналісти регіону та фахівці Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.

До слова, зазначений структурний підрозділ спільно з Асоціацією регіональних ЗМІ реалізовує проект «Школа молодого журналіста»який дозволяє всім охочим розібратися в сучасних комунікаційних процесах.

За матеріалами офіційного веб-сайту

Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини користувача НУЧК