Print this page

Це велика честь і відповідальність – Президент підписав Указ про збереження статусу «національний» за університетом «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка

Залиште оцінку
(7 голосів)
Це велика честь і відповідальність – Президент підписав Указ про збереження статусу «національний» за університетом «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки на Чернігівщину зустрівся з колективом університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка і підписав Указ щодо присвоєння статусу «національного» цьому учбовому закладу.

Глава держави нагадав, що заклад в минулому році офіційно відзначив 100-річний ювілей. Однак університет значно старший, оскільки його коріння сягає часів славнозвісного Чернігівського колегіуму, заснованого під меценатством гетьмана Івана Мазепи.

«Добре, що ви повертаєтесь до витоків, до джерел власної історії. Приємно, що вас почули, і Уряд, нарешті, узаконив назву «Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Шевченка». Але для того, щоб запустити цей процес необхідний Указ Президента. Тому я, в свою чергу, підписую указ щодо збереження статусу «національного» за вашим університетом», - зауважив Петро Порошенко.
Президент підкреслив: «Це – справедливе і заслужене рішення, право на яке дає вам, і нам всім, вся ваша історія».

«Повернення до історії вкрай важлива річ – це і визнання зараз ваших здобутків, і кредит на майбутнє. Бо статус національного не лише велика честь, а й серйозна відповідальність», - додав він. Глава держави зауважив, що чернігівський університет став alma mater для багатьох тисяч висококваліфікованих фахівців, зокрема Павла Тичини та Григорія Верьовки.

Нині в закладі виховується нова генерація українців – високоосвічених, талановитих і патріотичних громадян. «Особливо ми з вами пишаємося тими, хто захищав Батьківщину від російської агресії», - сказав Президент. Присутні вшанували пам'ять шести вихованців університету, які поклали життя у боротьбі за незалежність, волю, свободу, суверенітет і кожен клаптик української землі.

Глава держави закликав викладацький склад і студентів підтримати зміни в сфері освіти та долучитися до розробки і впровадження принципів нової української школи. Він зауважив, що педагогіка буде вагомим напрямом роботи оновленого університету. «Адже ви маєте забезпечити підготовку учителів, які завтра прийдуть в оновлену українську школу. Вірю, що Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Шевченка голосно заявить про свої нові здобутки не лише в українському просторі, а й далеко за його межами», - зазначив він.

Петро Порошенко додав, що освітня реформа дуже важлива, в тому числі і щодо захисту національної ідентичності. «Ні в якому разі не претендуючи на скорочення вивчення будь-яких інших мов, включаючи мови національних меншин, ми вимагаємо, щоб людина, яка закінчила школу, знала нашу українську мову. Це захист її прав – бо без знання мови вона не знайде роботу, не зможе працевлаштуватися, не зможе вести нормальне життя», - наголосив Президент, відзначивши, що чим більше мов знає людина, тим краще це для її розвитку.

 

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України
http://www.president.gov.ua/news/ce-velika-chest-i-vidpovidalnist-prezident-pidpisav-ukaz-pro-43754

 

Останні новини користувача НУЧК