Print this page

«Сталий туризм — інструмент для розвитку»

Залиште оцінку
(4 голосів)
«Сталий туризм — інструмент для розвитку»

27 вересня 2017 року – Всесвітній день туризму

«Сталий туризм — інструмент для розвитку» - такою є тема святкування Всесвітнього дня туризму у 2017 році. Відзначати це свято почали з вересня 1970 року, коли був прийнятий Статут Всесвітньої туристичної організації Об’єднаних Націй. Мета цього Дня — продемонструвати, як туризм впливає на соціальні, культурні, політичні та економічні цінності по всьому світу.

Не залишаються осторонь цієї події і в нашому університеті. Традиційними стали подорожі студентів еколого-туристичного клубу до Карпат, їх захоплюючі мандрівки Чорногорським хребтом, незабутнє підкорення вершин двотисячників (Говерли, Петросу, Піпі Вану). Під час таких мандрівок вивчається природна та історико-етнографчна спадщина регіону, традиційне природокористування горян, природоохоронні території та екологічні проблеми краю. У пам’яті учасників походів залишаються назавжди враження і гірські панорами, гірські озера та туристичні бівуаки, сотні світлин і талісмани подорожей.

Також традиційним до Дня туризму став еколого-туристичний квест «Невідомі доріжки Ялівщини» для першокурсників-екологів на території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина». Не став виключенням і цей рік. 26 вересня 2017 року студенти четвертокурсники та викладачі кафедри екології та охорони природи університету, спільно з адміністрацією КЗ РЛП «Ялівщина» провели чергове змагання з елементами знань топографії, лісової екології та спортивного орієнтування.

Учасникам, що складали 4 команди, було запропоновано 6 зупинок та перешкод маршруту. Дехто з команд навіть загубився, проте подальший їх пошук увінчався успіхом.

Після проходження маршруту змагання на навчально-науковій станції університету всіх учасників квесту чекали нагороди - грамоти, призи та солодкий стіл, ближче знайомство першого і четвертого курсів студентів-екологів.

Окрім того, у рамках міжнародної конференції "Природні ресурси прикордонних територій в умовах зміни клімату" (27-29 вересня 2017 року) для її гостей та учасників передбачена широка екскурсійна програма, а саме: знайомство з колекціями навчально-наукової станції ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка і регіональним ландшафтним парком "Ялівщина", історичними пам'ятками Чернігова, Седнева, Новгород-Сіверська та Мезина, відвідування Седнівської ГЕС і парку Лизогубів, Мезиської палеолітичної стоянки і музею, оглядових майданчиків та інших об’єктів природної та історичної спадщини Мезинського національного природного парку та інших об’єктів природної та історичної спадщини.

 

Юрій Карпенко,
завідувач кафедри екології та охорони природи

 

Інформаційна довідка

У жовтні 1997 року Україна стала дійсним членом Всесвітньої туристської організації. У вересні 1999 року на 13 сесії Генасамблеї Всесвітньої туристської організації (м. Сантьяго (Чилі), Україну було обрано до Виконавчої ради цієї організації.

У 2015 році Всесвітній день туризму відзначався під девізом «Один мільярд туристів, один мільярд можливостей», підкреслюючи величезний потенціал туристичного сектора, який може стати чинником змін в країнах і громадах по всьому світу.

У 2016 році тема Всесвітнього дня туризму — «Туризм для всіх — посилення загальної доступності», що визначав цілий спектр видів туризму та можливість залучення до нього різних груп людей.

Варто знати, що слово «туризм» походить від французького “tourisme” – прогулянка чи подорож, або подорожі у вільний час пов’язані з від’їздом за межі постійного проживання і один з видів активного відпочинку. В міжнародній практиці туристами вважають осіб, які тимчасово і добровільно змінили місце проживання з будь-якою метою, крім діяльності, що винагороджується в місці тимчасового перебування.

Слід відзначити, що туризм є багатофункціональним та різноспрямованим видом людської діяльності. Так, залежно від мети подорожі, поділяють на спортивний, пізнавальний (екскурсійний), діловий, любительський (мисливський, рибальський), кулінарний та інші. В залежності від засобів пересування – пішохідний, лижний, автобусний, автомобільний, авіаційний, велосипедний, водний, залізничний, комбінований та інші.

 

Останні новини користувача НУЧК