Print this page

Соціальне мистецтво і студентське життя

Залиште оцінку
(1 голос)
Соціальне мистецтво і студентське життя

Початок вересня – це гаряча пора для викладачів і студентів, а якщо є бажання ще трохи дати жару? Залюбки це зробили студенти Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка на виїзній Школі молодого соціального актора, яка відбулася удруге на базі Освітнього будинку прав людини у с.Количівка.

Організатори – ГО «Жменя» у рамках культурного проекту «Соціальний театр – мода на добре мистецтво» за фінансової підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні створили всі умови для проведення дуже незвичної і насиченої програми.

Художній керівник театру Марина Каранда вважає, що навчання у такій школі побудовано як потужна креативна атака на приспаний потенціал акторів студентського соціального театру «EX LIBRIS». Молоді люди упродовж проектного терміну вже поставили 3 вистави (лірико-епічну драму про життя і творчість О.Довженка для студентів та старшокласників, казку-ігротеку «Червона Шапочка і музичний вовк», показану декілька разів як для дітей-сиріт Чернігівської області на день захисту дітей у обласному палаці творчості дітей та юнацтва, так і у Седнівському таборі «Зміна», Количівському таборі «Юний турист», ЗНЗ №13 та НРЦ у селищі міського типу Замглай та сюрреалістичний фарс «Золота рибка» для всіх дорослих і небайдужих). 

Під час виїзної школи молодь, яка марить театром, мала можливість поглибити свої знання про сценічне мистецтво, відточити акторські вміння. Школа надала можливість здобути знання з риторики та побути декілька хвилин справжнім оратором (тренер – Світлана Шумило, кандидат філологічних наук). Дуже щемним виявився тренінг з акторської майстерності від актриси театру ляльок Вікторії Язичан. Студентам довелося по-дорослому налагодити свої стосунки із справжніми робочими ляльками. Ця справа виявилася складною і цікавою водночас, технічно і фізично навіть виснажливою, але дуже корисною для професійного зростання.

Тренінг з хореографії було побудовано так, що учні осінньої Школи молодого соціального актора засвоїли український танець та через коротку перерву вивчили ще й композицію на тему єврейських народних танців. Тренер Наталія Черезова, яка презентувала відомий у області та всій Україні колектив «Ярмарок» вразила всіх високтехнічною подачею рухів та ще більше - гарними якостями методиста- хореографа.

Дуже корисним виявився тренінг з анімації, адже соціальні актори навчилися проводити музичне шоу, відпрацювали навички конструювання гри з реквізитом, вивчили декілька танцювальних розваг для дітей всіх вікових груп. Дуже насиченими та емоційно піднесеними були заняття Євгенія Бондаря, актора Чернігівського обласного українського академічного театру імені Т.Г.Шевченка з акторської майстерності та сценічної пластики. Професійний актор сміливо пішов на ризик і пропонував акторам-аматорам складні завдання, які вивільняли творчу енергію, вирощували довіру до партнера. Заняття зі сценічної пластики було присвячено фехтуванню, що само по собі екзотично і тому привернуло увагу всіх, радісними фехтувальниками ставали і хлопці, і дівчата, адже такий досвід робить актора готовим до історичних постановок.

Додатковими опціями стали заняття з історії костюму та історії музики від Анатолія Новака. Художній керівник театру, доцент кафедри філософії та культурології ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка Марина Каранда не залишила своїх вихованців без педагогічної новації – всі студенти мали чергування по кухні, тому кожен побачив кулінарне мистецтво майже всіх учасників школи, збагачуючись загальнолюдськими етичними моментами наприклад, піклуванням одне про одного.

Мистецька освіта у виїзній Школі молодого соціального актора стала справжнім ковтком чистого свіжого повітря для майже трьох десятків студентів, що обрали для себе театр «EX LIBRIS» творчою справою.

 

За матеріалами обласної газети «Чернігівщина: новини та оголошення»

 

Останні новини користувача НУЧК