Print this page

Сонячний колектор – іграшка чи надійний помічник?

Залиште оцінку
(1 голос)
Сонячний колектор – іграшка чи надійний помічник?

До недавнього часу домашня «зелена енергетика» в нашій країні вважалася скоріше забавкою, ніж реальним чинником створення енергонезалежних домогосподарств. Однак, сьогодні ситуація змінилася кардинально. За оцінками експертів протягом найближчих кількох років кількість різноманітних «зелених» пристроїв в наших містах і селах збільшиться в десятки разів. Очікується, що в Україні більше 10% енергії буде вироблятися в сегменті альтернативної енергетики.

Серед іншого, з кожним роком зростає популярність сонячних колекторів в якості додаткових, а інколи й основних джерел теплової енергії. Познайомитися з особливостями окремих моделей і орієнтовною вартістю сучасних сонячних колекторів можна на сайті https://santehsklad.com.ua/geliotermalnye-sistemy/solnechnye-kollektory.html, де представлені термосифонні, плоскі та вакуумні пристрої.

Сонячні колектори дозволяють максимально ефективно використовувати сонячне тепло для організації гарячого водопостачання або опалення будинків. Їх пращури до цього часу допомагають дачникам підігрівати воду у «літніх» душових кабінках. Проте, різниця між утепленим металевим баком і колектором колосальна. Сучасний пристрій має низку переваг:

  • може використовуватися для підігріву воду взимку;
  • відзначається набагато більшим коефіцієнтом корисної дії;
  • може експлуатуватися протягом тривалого часу.

Що ж стосується недоліків сонячних колекторів, то найчастіше згадують їх достатньо високу ціну. Проте, все пізнається у порівнянні. Якщо порівнювати з дідівським металевим баком, то, звичайно, воно не на користь сучасної техніки. Але, якщо проаналізувати стрімкі темпи зростання ціни на газ, то перспективи використання геліотермічних систем виглядають достатньо привабливо – середній термін їх окупності сьогодні складає 5 – 10 років. Тому є всі підстави вважати, що вже найближчим часом сонячні колектори стануть звичною прикрасою дахів наших будинків.

Останні новини користувача Devenup