Print this page

Мова об'єднує серця

Залиште оцінку
(1 голос)
Мова об'єднує серця

Хто сказав, що дистанційне навчання зменшує студентську активність?

Навпаки! Доказ цьому — заходи, ініційовані до Дня української писемності й мови (9 листопада 2020 року викладачкою кафедри мов і методики їх викладання, канд. пед. наук, доценткою  Оксаною Дженджеро.

Спочатку охочі студенти 3-х факультетів (фізичного виховання, психолого-педагогічного й  фізико-математичного відділення природничо-математичного) взяли участь у написанні традиційного в цей день Радіодиктанту національної єдності. Цьогоріч був ювілейний ХХ диктант, підготовлений Іваном Малковичем — відомим письменником, лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка. Багато хто вперше долучився до цієї ініціативи, проте тема «Виклики книжкової ери» й взірцеве читання акторкою Риммою Зюбіною нікого не залишили байдужими. Тож після написання диктанту обговорили не лише складні випадки написання, а й подискутували про роль книжок, читання  й особливо — чи має значення спосіб ознайомлення з літературою ( паперова, електронна чи аудіокнига) .

Після перерви на чай/каву лінгвістичний запал другокурсників факультету фізвиховання було підтримано мовною вікториною «Перший мільйон». Хоч не так уже й легко було заробити віртуальний мільйон, проте все ж таки всі сходинки подолали, правопис повторили, мовні знання поповнили, усмішками обмінялися, командну взаємодію налагодили навіть дистанційно!

Наостанок майбутні керівники спортивних секцій і гуртків, учителі фізичної культури, тренери  й соціальні педагоги  приєдналися до прямої трансляції 21-денного челенджу «Навчай українською», де відомі медійники (ведуча Марічка Падалко, шоумен Ігор Кондратюк, співак Тарас Тополя)  і спортсмен-тенісист  Сергій Стаховський поділились досвідом переходу з російської на українську, відповіли на питання, чому важливо, щоб не лише шкільна, а й позашкільна освіта були україномовними, як говорити з дітьми про вибір мови спілкування тощо. Мета проєкту — підтримати в Україні гуртки і секції, у яких мова спілкування з дітьми — українська, а також ті, хто прагне перейти з російської на українську.

 

 

Останні новини користувача Редактор