Print this page

Нові знання про регіон народжуються на стику наук

Залиште оцінку
(1 голос)
Нові знання про регіон народжуються на стику наук

001

Завданням Міжнародної конференції "Дніпровський пором. Історико-культурна взаємодія", що відбулась 26-27 квітня в Гомелі, було зібрати актуальні відомості з різних наукових галузей про Середнє Подніпров'я - регіон, який об'єднує Гомельську та Чернігівську землі.

Конференція стала другим великим заходом проекту "Від партнерства місцевих музеїв до широкого транскордонного культурного співробітництва", який реалізується в Гомельській та Чернігівській областях у рамках Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства ЕаPTC Білорусь - Україна і фінансується спільно з Європейським Союзом.

Організатори залучили до участі в конференції понад 50 фахівців з трьох країн. Серед них були географи, біологи, історики, культурологи - співробітники Національної академії наук Білорусі, Національної академії наук України, Санкт -Петербурзького державного університету, Гомельського державного університету імені Ф.Скорини, Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка, а також художники і представники п'яти музеїв Гомельської і шести музеїв Чернігівської області.

Дослідники виступили з оглядовими доповідями, присвяченими природним особливостям Середнього Подніпров'я, його транспортно-економічному потенціалу, історичним подіям, етноконфесійним особливостям, фольклорній унікальності, традиційній та професійній художній культурі, пам'яткам садибної архітектури та їх власникам. На думку організаторів конференції, така різнобічна інформація допомогла скласти новий узагальнений образ регіону.

"Конференція вийшла за своїм змістом міждисциплінарною - зазначає керівник проекту Анна Вигонна з громадської організації "Білоруський зелений хрест", - але в цьому ми бачимо основну її цінність як для самих дослідників, так і для музейних співробітників. Матеріали конференції будуть посібником, який допоможе місцевим музеям у розробці нових екскурсій для білорусько-українського туристичного маршруту, на створення якого спрямований наш проект. А спільна робота над створенням такого маршруту зміцнить співпрацю між музеями Гомельщини та Чернігівщини". 

Незвичайний формат конференції відзначили всі учасники. "Я був здивований, що в рамках однієї зустрічі можна зібрати вчених і дослідників різних спеціальностей, - поділився враженнями кандидат історичних наук, співробітник Гомельського державного університету імені Ф.Скорини Станіслав Черепко, - особисто я ніколи раніше не брав участі в таких конференціях".

Співробітники музеїв говорили про те, що програма конференції була насичена корисною інформацією. "Конференція стала для нас цінним подарунком - ми дізналися багато нової інформації про свій регіон, - зазначила науковий співробітник Речицького краєзнавчого музею Людмила Коновалова. - Адже працюючи в музеї, потрібно постійно оновлювати свої знання".

Окреме місце в програмі конференції було відведено доповідям-екскурсіям, присвяченим Гомельському палацово-парковому ансамблю та Вєтківському музею старообрядництва і білоруських традицій. Два тижні тому, беручи участь в установчому круглому столі проекту, що проходив на українській стороні, білоруси змогли відвідати музеї м.Ніжина, а тепер настала можливість показати себе українським колегам. Як українські, так і білоруські співробітники музеїв говорили про те, що для них конференція - це ще й можливість налагодити професійні контакти. Незважаючи на географічну близькість Гомельщини та Чернігівщини до початку проекту багато музеїв не мали зв'язків один з одним.

"Для чернігівських музеїв участь в цьому проекті - це розширення можливостей, взаємовигідне і потрібне співробітництво, - стверджує директор Обласного художнього музею імені  Г.Галагана Ірина Ральченко. - Чим доступніша буде інформація один про одного, тим більше буде можливостей у музеїв привернути до себе увагу, показати прекрасні колекції, які ми маємо".

Завершився захід маленькою красивою акцією - кожен учасник зробив з аркуша паперу "Дніпровський паром" як символ культурного співробітництва Гомельщини та Чернігівщини. "Дніпровська паперова флотилія" доповнила художній образ регіону, створений спеціально для проекту членом Спілки художників Білорусі Ігорем Книшем.

А між тим музеї Гомельщини вже думають про подальшу участь в проекті. Ксенія Семашко, співробітник Музею битви за Дніпро в м.Лоєві сподівається, що завдяки проекту у них з'явиться батлейка:

"За основу ми хочемо взяти батлейку з колекції Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського. Але ми плануємо показувати характерні для цих земель інтермедії "Козак і козачка" і "Литвин і литвинка". Батлейка дозволить нам вийти за межі теми нашого музею і відкрити для відвідувачів різноманітність Лоєвської регіональної історії та культури",- впевнена Ксенія.

Фото Семена Шевцова

 

ДОВІДКА: Проект реалізується на партнерських засадах на чолі з Гомельською філією громадської організації "Білоруський зелений хрест" у співпраці з Національним університетом "Чернігівський колегіум" імені Т.Г.Шевченка та Історико-археологічним музейним комплексом "Древній Любеч". Період реалізації проекту: 2018 рік.

За додатковою інформацією звертайтесь до PR-менеджера проекту Олега Герасименка: тел. +380 67 764-93-15, e-mail: .

www.greencross.by (розділ “Проекты” | “Днепровский паром”)

www.facebook.com/DnieprParom, www.instagram.com/dnieprparom/, twitter.com/DnieprParom

 

Публікація була підготовлена за підтримки Європейського союзу.
Повну відповідальність за зміст публікації несе громадська організація "Білоруський зелений хрест".
Вона ні в якому разі не повинна розглядатися як відображення офіційної позиції Європейського союзу.

 002

 

Останні новини користувача НУЧК